Partidul Național Liberal > Noutăți > Ludovic Orban in Arges: Democrația este în pericol dacă nu există libertatea presei.

Astăzi, de Ziua Mondială a Libertății Presei, vreau să transmit către toți jurnaliștii și de aici și din România, considerația mea, respectul, aprecierea și susținerea pentru activitatea pe care o depun, să le transmit că democrația este în pericol dacă nu există libertatea presei, că noi, ca Partid Național Liberal, care respectăm în mod fundamental democrația, drepturile și libertățile fundamentale ale omului, considerăm libertatea de exprimare o libertate  fundamentală și credem că democrația are nevoie de o presă independentă, de o presă în care jurnaliștii să poată să reflecte activitatea societății și mai ales să poată să cenzureze puterea și să sancționeze orice derapaj de la democrație, pe care le-ar face orice deținător de putere din România.

Am să abordez două subiecte. Primul subiect este legat de analiza pe care am făcut-o la execuția bugetară pe primele trei luni ale anului. Se prefigurează dezastrul bugetar pentru actuala guvernare. Datele din execuția bugetară arată cu precizie o creștere a deficitului bugetar cu peste un miliard față de anul trecut, iar lucrul cel mai grav este că, bugetul de pensii și bugetul de sănătate înregistrează deficite foarte importante. Bugetul de pensii înregistrează un deficit de 1,4 miliarde, deși în Legea bugetului asigurărilor sociale de stat, bugetul a fost prevăzut ca având excedent pe anul 2019. Iată că Legea bugetului asigurărilor sociale de stat a fost o minciună așa cum am semnalat acest lucru de la dezbaterea legii și că, de fapt, există un deficit pe primele trei luni de 1,4 miliarde, care dacă se va menține și în următoarele luni va pune în pericol capacitatea statului român de a asigura plata la timp a pensiilor părinților și bunicilor noștri.

De asemenea, există deficit și la Fondul de sănătate, un deficit de un miliard de lei, iar acest deficit ne arată cu precizie că din cauza cheltuielilor nesăbuite care au fost provocate de actuala guvernare, sănătatea fiecărui român este pusă în pericol de PSD și de tovarășii de drum, că nu au capacitatea să asigure resursele financiare și ceea ce vreau să menționez este că acest deficit care arată o creștere a cheltuielilor, arată de fapt o creștere a cheltuielilor fără nicio îmbunătățire a calității medicale.

Avertizez asupra proiectului de act normativ pregătit de guvern care vrea să introducă coplata, adică să-i oblige pe români să plătească în plus bani direct și către medicii de familie și către medicii specialiști din policlinici și din ambulatoriu.

Asta face PSD-ul, subfinanțează medicina preventivă, subfinanțează medicii de familie, subfinanțează activitatea policlinicilor și a medicilor specialiști din ambulatoriu iar acuma vor să pună în spinarea fiecărui cetățean român faptul că nu finanțează aceste activități medicale fundamentale și cu toate astea înregistrează un deficit la bugetul de sănătate.

A doua temă pe care o să o abordez este legată de comportamentul abuziv și iresponsabil al liderilor PSD. Vă aduceți aminte că am avut un miting și un marș în Alexandria. Autoritățile PSD-iste din Alexandria și din județul Teleorman ne-au interzis desfășurarea oricărei acțiuni publice la care avem dreptul, era vorba despre prezentare a candidaților către toți membrii și simpatizanții PNL din Alexandria, ne-au interzis orice fel de activitate pe spațiul public ca și cum spațiul public ar fi moșia lui Dragnea  sau moșia PSD-ului.

Din nou ne izbim de aceeași mentalitate specifică perioadei comuniste, de aceeași mentalitate pe care o au PSD-iști, că tot ceea ce este spațiu public nu aparține fiecărui cetățean și este de fapt moșia lor. Și la Vrancea, pe data de 5 mai, PNL a prevăzut organizarea unei acțiuni similare, tot într-un fief al PSD și anume organizarea unei adunări publice de prezentare a candidaților și a programului PNL, urmată de un marș prin Focșani pentru a transmite pentru cetățenii din Focșani și din județul Vrancea, mesajul Partidului Național Liberal.

Ce a făcut PSD? Deși noi am depus solicitarea pentru miting și pentru marș în data de 23 aprilie, la data respectivă nu exista aprobată și nu exista depusă nicio cerere privitoare la vreo altă activitate politică. Primăria a aprobat în același interval oral în care se desfășoară mitingul și marșul Partidului Național Liberal, a probat o acțiune similară, un miting și un marș, pentru PSD, ALDE și UNPR.

Atrag atenția, primarului din Municipiul Focșani și PSD în general, că este împotriva democrației și împotriva oricărei logici și bun simț, mai ales în situația actuală în care lumea este profund revoltată de catastrofa provocată de guvernare, în toate domeniile de activitate ale societății, când nervii sunt întinși, când suntem în campanie electorală, că riscă să provoace bătălia de la Focșani, că riscă să provoace conflicte, dispute, care pot să dea naștere la confruntări de stradă. Nu poți să organizezi o contra manifestație, ca pe vremea minerilor, în anii 90, în condițiile în care în mod democratic și respectând legea, Partidul Național Liberal a solicitat pe data de 5 mai organizarea unui miting și al unui marș, în aceeași dată, tu să acorzi o cerere, care nici nu știm când a fost depusă, probabil, a fost depusă alaltăieri după informațiile pe care le avem, să generezi o contra manifestație, poate, oamenii aceștia nu își dau seama care este atitudinea  generală a societății românești, faptul că 85% dintre români s-au săturat de guvernarea actuală și consideră că România se îndreaptă într-o direcție greșită, că există o stare de nervozitate crescută și că riscă să provoace conflicte de stradă prin contra manifestația pe care o vor organiza.

Partidul Național Liberal va organiza această adunare publică, de asemenea, marșul pe care l-am propus. Membrii, simpatizanții și participanții Partidului Național Liberal, care sunt oameni educați, civilizați, vor respinge orice provocare făcută de PSD, dar repet, solicitarea către PSD, renunțați la acest miting, renunțați la această contra manifestație provocatoare, renunțați la această acțiune, care riscă să degenereze în conflicte între oameni, care nu trebuie să ajungă să se lupte între ei pentru că au opțiuni politice diferite.