Partidul Național Liberal > Noutăți > Ludovic Orban: De doi ani și jumătate asistăm la o operațiune sistematică de capturare a instituțiilor statului de către PSD-ALDE

În ultimele săptămâni, toți românii au putut să vadă starea dezastruoasă în care au ajuns structurile de menținere a ordinii publice în guvernarea PSD-ALDE.

La ora actuală, Poliția, Jandarmeria și alte instituții guvernamentale, în loc să fie în slujba cetățeanului, în loc să își îndeplinească misiunea de apărare a vieții, siguranței cetățenilor, a bunurilor private ale cetățenilor, s-au transformat în gărzi pretoriene ale vechililor politici din PSD-ALDE și au ajuns în situația în care nu mai au capacitatea să asigure viața, siguranța cetățenilor, apărarea bunurilor fiecărui cetățean din România.

De doi ani și jumătate asistăm la o operațiune sistematică de capturare a instituțiilor statului de către PSD-ALDE, de subordonare politică ale acestor instituții. De asemenea, asistăm la o guvernare in favoarea infractorilor, la o guvernare în favoarea interlopilor, la o guvernare în favoarea celor care încalcă legea.

Nenumăratele inițiative legislative care au fost adoptate sau pe care majoritatea guvernamentală a încercat să le adopte, au arătat clar că PSD-ALDE nu guvernează pentru români, nu guvernează pentru aceia care respectă legea, nu guvernează pentru cetățenii corecți și guvernează în favoarea infractorilor, de la Legea recursului compensator până la tentativa de modificare a Codului penal și a Codului de Procedură Penală, până la întreg managementul catastrofal, care s-a desfășurat în aceste instituții.

Readuc aminte că în urma modificării Legii pensiilor, ministrul de Interne a aprobat pensionarea anticipată a mii de polițiști, care au fost scoși din dispozitiv, care au adus Poliția în incapacitate de a-și putea desfășura toate misiunile în condiții de normalitate.

Readucem aminte, politizarea agresivă care a avut loc nu numai în Poliție și în Jandarmerie ci și în celelalte instituții ale statului dar iată că se vede clar ce a însemnat în Poliție. Avem cazuri în care, de exemplu, la Gorj, băiatul prefectului este șeful Inspectoratului Județean de Poliție, în care la Argeș este numit un om de la Teleorman, strict numai pe relații de politică clientelară.

De asemenea, politica practicată de a menține interimari în funcții, de a menține oameni care să nu fie angajați prin concurs și să nu aibă stabilitatea în funcție pentru a-și putea exercita în condiții de legalitate și de deplină legalitate a instituțiilor activitățile care sunt prevăzute de lege, a afectat extrem de grav și vede toată lumea, cu ochiul liber, că de doi ani și jumătate, PSD, mai ales în județele care sunt conduse de vechilii roșii, practic, au transformat Poliția nu într-un instrument de luptă contra infractorilor ci într-un instrument de pactizare cu infractorii, cu clanurile interlope, cu cei care acționează în zona gri a societății, cu aceia care încalcă legea într-un mod sistematic.

Este clar că reformarea Poliției, a Jandarmeriei, și a celorlalte instituții ale statului nu pot fi realizate de guvernarea PSD-ALDE. PSD-ALDE a distrus, practic, cea mai mare parte a instituțiilor, a politizat agresiv aceste instituții și a validat guvernarea, repet, nu pentru cetățeni ci pentru infractori.

Actualul Guvern nu are decât un singur lucru de făcut, să dispară din viața publică. Actualul Guvern nu are nici cea mai mică capacitate de a readuce instituțiile publice  la o funcționare legală, constituțională și la o readucere a acestor instituții în slujba cetățeanului și care să acționeze în baza legii.

Primul pas pentru a putea garanta siguranța cetățeanului este dispariția de la putere a actualului Guvern. Noi suntem pregătiți pentru sesiunea extraordinară, avem o serie de proiecte legislative pe care le-am înaintat din vreme, cum este proiectul de lege de abrogare a legii privind recursul compensatoriu, cum este proiectul de lege depus de colegul nostru, Florin Roman, privind interzicerea eliberări condiționate pentru infractorii care au săvârșit infracțiuni gen omoruri, violuri, tâlhării.

De asemenea, solicităm în privința Codului Penal, practic, respingerea modificărilor la Codul Penal și la Codul de Procedură Penală și reluarea dezbaterii privind modificarea Codului Penal și a Codului de Procedură Penală. Să nu uităm că în urma sesizării formulate de partidul Național Liberal și de partenerii noștri, Curtea Constituțională a declarat modificările ca fiind neconstituționale, a doua oară, după ce în primă fază declaraseră neconstituționale 34 de modificări ale Codului Penal  și 64 de modificări ale Codului de Procedură Penală.

Noi am militat sistematic împotriva tuturor proiectelor de legi, deciziilor guvernamentale, care au adus Poliția, Jandarmeria în situația în care le găsim astăzi. Readuc aminte că mai avem câteva zile și se împlinește un an de când Jandarmeria, de când forțele de ordine au intervenit cu o brutalitate fără precedent pentru a reprima o manifestație pașnică și iată că și astăzi, după un an de zile, nu avem niciun vinovat, nu avem niciuna dintre persoanele care au săvârșit grave abuzuri împotriva cetățenilor, care să fie trimisă în judecată și ancheta bate pasul pe loc.

Iată că în fruntea Jandarmeriei se află oameni care au fost implicați direct în reprimarea brutală a manifestației din 10 august. Ce să mai vorbim despre Poliția Română unde v-am dat numai câteva cazuri de politruci care sunt puși în funcții doar cu sprijin politic și care pactizează cu lumea interlopă, pactizează cu infractorii, închid ochii la ordinul politic al PSD  pentru a nu sancționa acele încălcări ale legii și acele infracțiuni pe care le descoperă Poliția în cursul activității.

Sigur că vom lucra în continuare la alte modificări legislative. Din punctul nostru de vedere, pasul cel mai important, pentru a readuce instituțiile statului în slujba cetățeanului, pentru a readuce instituțiile statului  la funcționarea legală și constituțională este depolitizarea acestor instituții, este transformarea administrației într-un corp de specialiști, într-un corp de funcționari publici aflați în slujba cetățeanului, iar în administrație și în toate funcțiile statului să primeze criteriile legate de competență, de meritocrație, de evaluare obiectivă a activității fiecărui angajat din sectorul public, de punere la dispoziție a cetățeanului a tuturor acestor instituții publice  și de măsurare a meritelor fiecărui angajat în instituțiile publice în funcție de calitatea serviciilor furnizate către cetățenii români.