Partidul Național Liberal > Noutăți > Ludovic Orban, către președinta CSM: „Dacă sunteți interesată de înfăptuirea justiției, atunci sunteți obligată să sesizați CCR în cazul Tăriceanu”

Președintele PNL, dl. Ludovic Orban, a adresat o scrisoare deschisă, președintei CSM, dna. Lia Savonea, în care îi aduce la cunoștință  faptul că, președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, se sustrage din ancheta penală, solicitându-i acesteia, totodată, să ia atitudine și  să se implice pentru înfăptuirea justiției.

Mă adresez dumneavoastră, în cazul în care nu ați luat încă la cunoștință despre acest fapt, pentru a vă evidenția o situație extrem de gravă și de relevantă cu care se confruntă sistemul de justiție din România – sustragerea din anchetă penală a președintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu.„,  se arata in documentul transmis CSM.

Încă din noiembrie 2018, DNA, prin Parchetul General, a solicitat Senatului aprobarea cererii de începere a urmării penale în cazul fostului prim-ministru, Călin Popescu Tăriceanu, actual președinte al Senatului, pentru infracțiuni de luare de mită.

De asemenea, Ludovic Orban precizează că: „Senatorii Partidului Național Liberal au cerut în repetate rânduri punerea în dezbatere a solicitării în cauză și supunerea la vot în plenul Senatului. În schimb, majoritatea parlamentară PSD-ALDE a blocat în mod sistematic această procedură, tergiversând în mod intenționat răspunsul față de cererea înaintată de DNA. Este străveziu faptul că PSD și ALDE utilizează în mod politic majoritatea parlamentară pentru a sabota parcursul firesc al unei anchete penale, făcând scut în jurul dnului Tăriceanu și afectând în mod nepermis atribuțiile autorității judecătorești.

În scrisoarea adresată CSM, președintele Ludovic Orban susține poziția PNL, prin care aceștia consideră că nu este rolul Parlamentului de a decide prin vot vinovăția sau nevinovăția unei persoane, explicând că singura instituție democratică abilitată în acest sens este instanța de judecată.

În continuare, președintele PNL arată că, termenul prevăzut de Regulamentul Senatului, cu statut de lege organică, rezultat din Articolul 161 a fost depășit de cel puțin cinci ori, respectiv cu mult peste ceea ce poate fi considerat „termen rezonabil” și sugerează președintei CSM să constate un blocaj constituțional generat de refuzul Senatului de a răspunde solicitării Direcției Naționale Anticorupție.

În încheiere, președintele PNL, Ludovic Orban, a concluzionat astfel: „În calitate de președinte al CSM apreciez că este de datoria dumneavoastră exercitarea atribuției prevăzută de Legea 47/1992, Articolul 34, respectiv de a sesiza Curtea Constituțională pentru soluționarea conflictului juridic de natură constituțională dintre autoritățile publice, respectiv dintre Senatul României și Ministerul Public — Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.