Lucian Bode – Sistemul energetic național se află pe buza prăpastiei

Partidul Național Liberal > Noutăți > Lucian Bode – Sistemul energetic național se află pe buza prăpastiei

Lucian Bode, deputat PNL:

Sistemul energetic național se află pe buza prăpastiei. Avem un sistem energetic învechit, uzat fizic și moral, avem un sistem energetic care are nevoie de finanțare, este subfinanțat în acest moment, dacă ne uităm la ultimul raport al Băncii Mondiale spune că peste 30 de miliarde de euro ar fi necesari pentru a fi investiți în sistemul energetic național. De asemenea, am constatat că în anul 2018 și nu numai, companiile profitabile din sistemul energetic au fost deposedate de tot profitul, au virat către bugetul de stat dividende suplimentare, profituri suplimentar și toate rezervele, ajungând astfel la imposibilitatea realizării lucrărilor de investiții.

De asemenea, avem o impredictibilitate legislativă nemaiîntâlnită, în continuare faptul că statul este pe de o parte reglementator și pe de altă parte este proprietar în sistemul energetic duce la un blocaj care, din punctul nostru de vedere, așa cum o să vă prezentăm, este posibil ca într-un final să ducă la un blackout în România.

⛔️ Prin adoptarea OUG 114/2018 suntem singura ţară din UE care se întoarce din sistemul de preţuri liberalizate în sistemul reglementat. Taxa de 2% pe cifra de afaceri va duce la falimentarea unor sectoare întregi din sistemul energetic și dau exemplu doar componenta de furnizare, unde astăzi ei au o marjă reglementată de 5%, daca tu vii și în locul la 16% pe 5% vii si pui 2% pe cifra de afaceri, asta înseamnă faliment curat pentru majoritatea companiilor de furnizare a energiei electrice.

⛔️ Nu în ultimul rând faptul că, toate companiile sunt politizate astăzi în special de către ALDE, sunt controlate politic. Ordonanța 109 este un moft pentru actuala guvernare, va conduce sistemul energetic românesc spre dezastru. Faptul că noi astăzi ne confruntăm cu vulnerabilități majore, spre exemplu în condițiile în care investițiile nu se vor realiza, în condițiile în care avem capacități de producție pe energie electrică mai mari decât consumul României și totuși astăzi noi importăm energie electrică, noi credem că dacă nu se intervine de urgență riscul de blackout, de o pană de curent generală în România este unul eminent. Vă reamintesc faptul că în Turcia in martie 2015, o pană de 9 ore a generat pierderi de peste 700 de milioane de euro.

⛔️ În final, faptul că strategia energetică a României în continuare este ținută în sertarul Ministerului Energiei, nu avem o direcție de acțiune, nu știm care ne sunt prioritățile, faptul că această strategie energetică nu este adusă în Parlament, să fie dezbătută și adoptată sub forma de lege și respectată de toate Guvernele care vor guverna România pentru următorii 20-30 de ani, de asemenea este o vulnerabilitate din punctul nostru de vedere. În final, văzând ceea ce se întâmplă la Complexul Energetic Oltenia, un semnal extrem de puternic transmis de către această companie, vitală în asigurarea mixului de energie electrică necesar pentru ca sistemul energetic național să funcționeze astăzi în parametrii normali.

↗ Am decis să ne întâlnim instituțional în perioada următoare cu toate structurile asociative din domeniul energiei, fie că vorbim de ACUE, fie că vorbim de ROPEPCA, v-am dat doua exemple, vom avea aceste întâlniri instituționale pe seama ultimelor reglementări din Ordonanța 114 și bineînțeles în ansamblul privind starea sistemului energetic național. De asemenea, am decis să îl invităm pe Ministrul Energiei în Parlament, fie că îl vom invita la Ora Guvernului, fie că vom depune o Moțiune Simplă, să-l aducem în Parlamentul României să răspundă la această situație gravă la care se află sistemul energetic național.