Liderii PSD nu se dezmint și cochetează cu infracțiuni legate de referendum.

Partidul Național Liberal > Noutăți > Liderii PSD nu se dezmint și cochetează cu infracțiuni legate de referendum.

Avertizez atât liderii PSD, cât și funcționarii din cadrul Guvernului, că îngrădirea liberului exercițiu al dreptului de a alege, inclusiv în cazul referendumului, constituie infracțiune și este prevăzută de Codul Penal.

Legea 3/2000 privind organizarea și desfășurarea referendumului, în forma aflată în vigoare, prevede în clar obligativitatea organizării secțiilor de votare comune în cazul în care referendumului este organizat concomitent cu alegerile europarlamentare. Această prevedere se regăsește la articolul 15 indice 1, alineatul 2: „ambele scrutine se realizează în cadrul acelorași secții de votare, operațiunile electorale fiind îndeplinite de către aceleași birouri electorale, constituite potrivit legii” (Portalul Legislativ al Ministerului Justiției: http://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocument/21139 )

Atragem în mod public atenția asupra faptului că o eventuală modificare a cadrului normativ, prin intermediul unei Ordonanțe de Urgență, în sensul organizării unor secții de votare separate pentru referendum, îi expune atât pe inițiatori cât și pe cei care se află în circuitul de avizare riscului de a intra sub incidența legii penale. Aceasta întrucât scopul unui eventual astfel de act normativ este în mod vădit acela de a împiedica liberul exercițiu al dreptului de a alege, infracțiune asimilată de Codul Penal și în cazul referendumului. În același timp, este o împiedicare a exercitării cu bună-credință a drepturilor şi libertăţilor, prevăzută ca infracțiune de Legea răspunderii ministeriale.

De altfel, jurisprudența Curții Constituționale arată că Ordonanțele de Urgență „nu pot afecta regimul instituţiilor fundamentale ale statului, drepturile, libertăţile şi îndatoririle prevăzute de Constituţie, drepturile electorale”, iar emiterea acestora trebuie să îndeplinească trei condiții cumulative evidențiate în ultima decizie a CCR asupra unei OUG referitoare la referendum: existenţa unei situaţii extraordinare; reglementarea acesteia să nu poată fi amânată şi urgenţa să fie motivată în cuprinsul ordonanţei (Decizia 361/2016).

Așadar, orice eventuală reglementare inițiată de Guvern în cazul Legii referendumului, pe calea Ordonanței de Urgență, în sensul celor enunțate de reprezentanți ai PSD, este în mod cert neconstituțională!

În același timp, ținem să mai sublinem faptul că o altă informație propagată de PSD este falsă și face parte din campania de dezinformare a acestui partid. Nu există nicio recomandare a Comisiei de la Veneția, privitoare la Codul de bune practici în materie de referendum, care să contravină organizării concomitente a referendumului odată cu alte tipuri de alegeri. De altfel, recent chiar Curtea Constituțională a constatat faptul că o eventuală interdicție de acest tip reprezintă o încălcare a Legii fundamentale.

Ludovic Orban,

Președintele PNL