Partidul Național Liberal > Noutăți > Klaus Iohannis – declarații de presă la finalul ceremoniei de semnare a Tratatului de cooperare și integrare franco-german

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, declarații de presă la finalul ceremoniei de semnare a Tratatului de cooperare și integrare franco-german:

„ℹ️ Am participat la semnarea Tratatului de prietenie, Tratat de integrare franco-german, și întreaga manifestare, după părerea mea, a fost una foarte bună. Este un lucru arhicunoscut și general acceptat că, dacă parteneriatul franco-german funcționează bine, atunci și Uniunea Europeană funcționează mai bine. În acest sens, acest tratat de astăzi vine în completarea tratatului care fusese încheiat în 1963 de către Cancelarul Federal Adenauer și Președintele de atunci al Republicii Franceze De Gaulle. Este o evoluție pe care eu o caracterizez ca fiind una foarte bună pentru Uniunea Europeană, foarte bună pentru relația dintre Franța și Germania, și sunt foarte bucuros și foarte mulțumit că astăzi am putut să particip la acest eveniment, să reprezint România la acest eveniment, care se va dovedi că are o valoare istorică deosebită.

Nu avem o situație în care revine în prim-plan o discuție a cercurilor concentrice sau a Europei a celor două viteze, nu. Este vorba de un tratat bilateral, deci manifestarea de astăzi nu a fost una esențial de Uniune Europeană, dar a fost una pentru viitorul Europei, iar acest tratat bilateral de colaborare întărită este, și am spus-o și înainte, foarte bun pentru coeziunea, pentru integritatea proiectului european. Deci, nu cred că de aici se va reveni la acea discuție pe mai multe viteze.”