Iohannis a trimis Parlamentului două teme pentru referendumul din 26 mai. Interzicerea amnistiei și interzicerea adoptării de OUG-uri în domeniul infracțiunilor

Partidul Național Liberal > Noutăți > Iohannis a trimis Parlamentului două teme pentru referendumul din 26 mai. Interzicerea amnistiei și interzicerea adoptării de OUG-uri în domeniul infracțiunilor

Președintele Klaus Iohannis a anunțat azi, într-o declarație de presă, cele două teme transmise, printr-o scrisoare, Parlamentului României, care au fost supuse consultării la referendumul din 2 mai.

Prima: Interzicerea amnistiei și grațierii pentru infracțiuni de corupție.

A doua: Interzicerea adoptării de guvern a OUG-urilor în domeniul infracțiunilor, pedepselor, corelată cu dreptul altor autorități de a sesiza CCR cu privire la ordonanțe.

Președintele a declarat că cetățenii trebuie să decidă dacă vor ca persoanelor condamnate să li se șteargă efectele condamnărilor și dacă vor ca guvernul să mai adopte OUG-uri în domenii sensibile, precum organizarea sistemului judiciar și legislația penală.

Ce se întâmplă în actuala guvernare PSD e fără precedent: de mai bine de 2 ani asistăm la un permanent război contra justiției purtat cu OUG-uri”. Acest asalt a presupus mereu căutarea momentului prielnic, pervertind și deturnând un mecanism constituțional pe care noi, societatea, trebuie să-l regândim” , a declarat Klaus Iohannis.

Șeful statului consideră că este momentul ca cetățenii să decidă dacă nu cumva e necesar ca și alte autorități să aibă dreptul de a sesiza CCR pentru a stopa efectele OUG-urilor neconstituționale.

Sunt convins că dacă CSM sau Înalta Curte ar fi avut posibilitatea să conteste OUG-urile la CCR, nu am fi ajuns în situația de acum. Modificările PSD la legile justiției au fost aspru criticate de UE, iar adoptarea de OUG-uri care sunt amnistii mascate ar avea consecințe foarte grave asupra statutului României în UE. Momentul critic în care ne aflăm e rezultatul proastei guvernări PSD.”, a mai declarat Klaus Iohannis

De asemena, președintele a acuzat PSD, că riscă însăși stabilitatea și viitorul României doar pentru a-și albi dosarele, solicitând guvernului să nu mai adopte vreo OUG în domeniul justiției.

La final, șeful statului a amintit un text din constituție: “Nici un grup și nici o persoană nu pot exercita suveranitatea în nume propriu” (art.2, alin 2, n.r.), îndemnând oamenii să iasă la referendumul din 26 mai.