Reuniunea Miniștrilor de Externe ai Partidului Popular European la București

Partidul Național Liberal > Info PNL > Reuniunea Miniștrilor de Externe ai Partidului Popular European la București

Președintele PNLLudovic Orban, a participat, în calitate de gazdă, la reuniunea miniștrilor de externe ai Partidului Popular European, reuniune ce se organizează tradițional înainte de Consiliul Uniunii Europene pe Afaceri Externe pentru analiza punctelor aflate pe agendă, astfel încât pozițiile reprezentanților PPE să fie armonizate. Temele de discuție au vizat: situația politică din România, Parteneriatul Estic, Balcanii de Vest, situația din Siria, concluzia fiind aceea că este necesară o politică externă și de securitate comună consolidată a Uniunii Europene. Prezența liderilor PNL la acest eveniment reflectă importanța acordată de către PPE Partidului Național Liberal, permițând PNL să se pronunțe pe punctele aflate pe agendă.

La eveniment au participat: Johannes Hahn, comisar european pentru Politici de Vecinătate şi Negocieri pentru Extindere, Ekaterina Zaharieva, vicepremier și ministru de Externe (Bulgaria), Nikos Christodoulides, ministru de Externe (Cipru), Simon Coveney, ministru pentru Afaceri Externe și Comerț (Irlanda), Ludovic Orban, președintele PNL, Marija Pejcinovic Buric, vicepremier și ministru de Externe (Croația), David McAllister, vicepreședinte al PPE și președinte al Comisiei pentru Afaceri Externe a Parlamentului European și Siegfried Mureșan, europarlamentar și purtător de cuvânt al PPE. La reuniune a luat parte și Patrick Voller, secretar pentru relații internaționale al PPE.

În același context, Președintele PNLLudovic Orban, s-a întâlnit cu David McAllister, vicepreședinte al PPE și președinte al Comisiei pentru Afaceri Externe a Parlamentului European. Domnul David McAllister a precizat: “PPE este cea mai mare forță din cadrul UE și trebuie să continuăm să sprijinim cetățenii europeni. Este important ca PNL să fie parte a acestei familii politice, pentru că Ludovic Orban și colegii săi sunt o parte importantă a acestei alianțe. (…) Avem îngrijorări în ceea ce privește statul de drept și respectarea legii în țara dumneavoastră și cerem Guvernului să facă ceva în acest sens. PNL este un partid de lungă tradiție în politica românească, cu o orientare pro-europeană clară și o voce care poate aduce putere statului de drept și cetățenilor din această țară”. Discuțiile au vizat modalități de sprijin pentru ca România să exercite o Preşedinţie a Uniunii Europene de succes. De asemenea, s-a vorbit despre pregătirea alegerilor pentru Parlamentul European, astfel încât echipa PPE să câştige din nou alegerile și să aibă din nou capacitatea de a continua politicile de dezvoltare care au fost realizate în ultimul mandat, susţinând candidatura lui Manfred Weber, care este candidatul PPE pentru funcţia de preşedinte al Comisiei Europene.