Partidul Național Liberal > Noutăți > Guvernul Dăncilă să crească de urgență alocările pentru cercetare și dezvoltare în Bugetul de stat pe 2019

Siegfried Muresan, purtător de cuvânt al PPE și europarlamentar PNL:

⛔️ Guvernul Dăncilă condamnă România la sărăcie pe termen lung dacă nu crește de urgență alocările bugetare pentru cercetare și dezvoltare. În economia mondială a secolului XXI, dacă nu inovezi nu poți face față competiției. Cele mai mari companii mondiale precum și companiile cu cel mai mare potențial de dezvoltare provin din țări unde atât statul, cât și mediul privat alocă de ani buni fonduri mari pentru acest domeniu. La fel, salariații cu cele mai mari venituri medii lucrează în țări unde investițiile în cercetare și dezvoltare sunt la cel mai înalt nivel.
Din acest motiv, Uniunea Europeană și-a asumat ca țintă în Strategia „Europa 2020” un procent de 3% din PIB pentru investiții în cercetare și dezvoltare. În cadrul aceluiași obiectiv, România și-a asumat o creștere națională până la 2% din PIB până în 2020.

Cu toate acestea, autoritățile române nu doar că bat pasul pe loc, ba chiar regresează. Conform datelor Biroului european de statistică „Eurostat”, publicate la sfârșitul săptămânii trecute, România a investit în 2017 doar 0,5% din PIB în acest domeniu. Mai puțin chiar decât în 2007, anul aderării noastre la UE, când procentul era de 0,51% din PIB. Suntem pe ultimul loc în Uniunea Europeană, unde media este de 2,07% din PIB, iar pe primele locuri se află Suedia (3,3%), Austria (3,16%) și Danemarca (3,06%). De asemenea, conform aceluiași document, Bulgaria a crescut alocările din PIB de la 0,43% în 2007, la 0,75% în 2017, deci cu jumătate mai mult decât România.
Guvernul PSD – ALDE nu respectă nici propriile hotărâri. În 27 februarie 2017, Guvernul României, condus atunci de Sorin Grindeanu, adopta o hotărâre prin care își asuma ca, până în 2020, alocările publice pentru cercetare și dezvoltare să crească la 1% din PIB. Iată că, la finalul aceluiași an, România investise doar 0,5% din PIB în cercetare și dezvoltare, dintre care doar 0,21% erau investiții publice, conform datelor publicate în noiembrie de Institutul Național de Statistică. Adică de 5 ori mai puțin decât își asumase Guvernul pentru 2020.

⛔️ Lipsa investițiilor în cercetare și dezvoltare este și unul dintre motivele principale pentru care tinerii bine pregătiți pleacă din țară și aleg să-și continue studiile și carierele în vestul Europei sau America de Nord. Mai mult, Guvernul pune bețe în roate și companiilor private care ar investi în cercetarea din România, dar ezită din cauza deselor modificări la codul fiscal care creează incertitudine, dar și a dezinteresului pe care îl arată autoritățile pentru acest sector economic.

↗️ De aceea, cer Guvernului Dăncilă și ministrului corigent la buget Eugen Teodorovici să publice de urgență proiectul de buget pentru anul 2019 în care să includă o creștere a alocărilor pentru cercetare și dezvoltare în acord cu ținta asumată în Strategia „Europa 2020”. Ar fi, totodată, și un bun exemplu pe care îl dăm tuturor statelor membre în timpul Președinției române a Uniunii Europene.