Gigel Stirbu: Cine sunteți, domnule Breaz?

Partidul Național Liberal > Noutăți > Gigel Stirbu: Cine sunteți, domnule Breaz?

Ceea ce faci te definește, așadar să vedem cine este domnul de două ori ministru, domnul Breaz Valer-Daniel, ministru al Culturii și identității naționale și ministru interimar al Educației naționale. După cum știm, un ministru lucrează în slujba cetățeanului.  Prin intermediul aceastei scrisori publice, vă aduc la cunoștință, domnule de două ori ministru, faptul că românii vor să știe câteva lucruri concrete despre dvs., adică despre activitatea dvs., în special în fruntea Ministerului Culturii, deoarece în fruntea acestui minister vă exercitați mandatul de o perioadă mai îndelungată de timp.

Un cetățean vă întreabă când faceți public raportul corpului de control al ministrului de la TNB, control pe care l-ați declanşat în mod nelegal prin antepronunţare generand prejudicii de imagine și credibilitate unei personalităţi naţionale, în slujba teatrului românesc, actorul Ion Caramitru?

Alt cetățean vă întreabă cum explicați execuţia bugetară dezastruasă şi incompetentă pe care ați avut-o în raport cu decizia ilogică de tăiere de 30% pe care ați aplicat-o arbitrar şi iraţional la începutul anului 2019? În condiţiile în care ați restituit zeci de milioane de euro la bugetul de stat prin necheltuire în prima parte a anului 2019, pe un buget croit de domnia dvs., cum justificați tăierea de 30% din cauza căreia instituţiile subordonate şi nu numai, au fost bulversate/blocate de subfinanţare, temerile închiderii sau stopării activităţilor programate?

Alt cetățean vă întreabă de ce nu ați aprobat solicitarea instituţiilor subordonate, de a putea angaja personal contractual cu bani din venituri proprii, în condițiile în care în minister, de ani de zile sunt angajate dubios mai multe persoane iar managerii instituțiilor culturale au fost nevoiţi să găsească alte soluţii legale pentru a putea funcţiona?

Un cetățean, care vrea și el să vă cunoască mai bine, vă întreabă care sunt motivele şi demersurile dvs. personale pentru a duce la îndeplinire „programul de guvernare al PSD 2016-2020” asumat de Guvernul României privind Programul Naţional de Investiţii în Cultură, proiect pe care Ministerul Culturii sub conducerea dvs., s-a dovedit incompetent să îl implementeze de aproape doi ani și singura performanţă a fost reportarea banilor alocaţi pe acest program bugetar multianual, altminteri, o idee pe care aţi reuşit performanţa să o îngropaţi, ministerul pierzând o şansă istorică prin necheltuirea banilor alocați pe acest program guvernamental?

Un alt cetățean vă roagă să explicați mutarea de mulţi bani din alte titluri pentru cheltuieli din bugetul Ministerului Culturii, pe un așa-zis program de „proiecte culturale de urgență” la pixul dvs., pe modelul deja consacrat din centenar, prin care în fapt, au fost împărțiți bani la clientela transpolitică pe ultima sută de metri, pe lângă proiecte consacrate de impact naţional, european şi internaţional ale căror bugete au fost ciuntite discreţionar?

Un cetățean ar vrea să știe despre dvs. de ce nu ați promovat în calitate de ministru al Culturii un  OUG privind necesitatea reală a finanţării multianuale a culturii, în special a festivalurilor de interes naţional, cu expunere mediatică europeană şi/sau internațională în detrimentul sifonării banilor pe „proiecte de urgențe politice pseudoculturale” de care beneficiază unii colegi de partid sau din minister, în mod suspect din 2017 până astazi?

Un cetățean îngrijorat de starea patrimoniului național, vă întreabă de ce atât în mandatul dvs. din Programul Național de Restaurare (PNR), instituit încă din 1997, nu s-au cheltuit banii de trei ani, în condițiile în care patrimoniul național cultural și istoric zace în distrugere? Și cu banii din Programul Național de Restaurare necheltuiţi cum justificați deciziile şi măsurile suspecte în privinţa subiectului „Muzeul Naţional Peleş”, cum explicați tergiversarea luării unei decizii în condiţiile în care de ani de zile se ştie situaţia de risc în care se află patrimoniul imobiliar din acel muzeu?  Care sunt motivaţiile logice şi juridice pentru care ați decis această conduită de relaţionare cu proprietarii imobilelor, ştiind bine că acele imobile nu sunt simple proprietăţi imobiliare ci patrimoniu naţional cultural şi istoric în regim de clasare A, de interes naţional?

Alt cetățean vă întreabă cum justificați demersul politicianist neinspirat în scandalul muzeului Holocaustului de a propune apariţia unui muzeu prin prejudicierea unui altui muzeu naţional de traditie și care au fost raţiunile dvs. în acest scandal public? De asemenea, același cetățean ar dori să știe cum de v-ați permis să plagiați grosolan şi inutil, fără consultarea Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România şi a specialiştilor cu experienţă dintre managerii de muzee naţionale reprezentative, într-un nefericit proiect de Hotărâre de Guvern o iniţiativă parlamentară a domnului deputat Silviu Vexler, parlamentar al minorităţii evreieşti din România, proiect de lege îndreptăţit istoric?

Un cetățean vă întreabă cum explicați stângăciile şi lipsa de preocupare faţă de domeniu, manifestat frecvent prin declaraţii publice şi politice, pompieristice şi nedocumentate, cum ar fi exemplul afirmaţiei că „ansamblul Cimitirului Vesel din Săpânţa este patrimoniu mondial UNESCO”, în condiţiile în care lista monumentelor cultral-istorice UNESCO din România este foarte scurtă, având doar șase asemenea ansambluri declarate?

Un alt cetățean vă întreabă de ce nu ați susținut întoarcerea Sălii Palatului la Ministerul Culturii, transferat fără un temei legal cu periclitarea inclusiv a Festivalului Internaţional George Enescu şi, de ce măcar nu v-ați luptat să susţineți în compensaţie obţinerea unei jumătăţi din terenul ansamblului Esplanada de lângă sediul ministerului, pentru promovarea unui proiect de investiţii a unui complex polivalent de săli şi spaţii destinate evenimentelor culturale?

Același cetățean vă întreabă dacă ați auzit de legea exprorierii în interes strategic naţional? Şi, dacă da, cum a reuşit colega dvs. de Guvern, d-na Ana Birchall, să primească prin Hotărâre de Guvern jumătate din suprafaţă de 100.000 de mp pentru Ministerul Justiţiei pentru un proiect de investiţii? Și știți, domnule ministru, că înainte de 1989, suprafaţa de teren „Esplanada” era destinată şi lucrările deja începute pentru, surprinzător:  „Centrul Naţional de Creaţie și Cultur Cântarea României”?

În încheiere, domnule de două ori ministru Breaz Valer-Daniel, sunt sigur că dacă dacă dvs. considerați că activitatea pe care o desfășurați și ați desfășurat-o, în fruntea celor două ministere vitale pentru viitorul acestei țări, vă recomandă în aceste funcții, veți răspunde public, fără nicio reținere, la aceste întrebări pertinente ale cetățenilor care au vrut doar să vă cunoscă mai bine.