Partidul Național Liberal > Noutăți > Florica Chereches: Violenta domestica face victime, intre timp Ministrul Carmen Dan face doar „verificari”.

Una din 10 românce este ţinta violenţei domestice, iar statisticile arată că, în România, 20% dintre ordinele de protecţie sunt încălcate de agresori, iar judecătorii cred că e nevoie de schimbarea legii.

Acum 2 luni, opinia publică era scandalizată de afirmația chestorului Vasile Oprişan de la Poliția Bacău, conform căreia, femeile care sună la 112 atunci când „li se mai scapă vreo palmă la vreo ceartă conjugală, exagerează” şi că „o astfel de chestiune nu trebuie semnalată Poliţiei în mijlocul nopţii, ci poate aştepta până dimineaţă”. Știind că în România, la fiecare 30 de secunde e bătută o femeie și înțelegând că prevenirea şi combaterea violenţei domestice trebuie să fie una dintre priorităţile Poliției Române, am adresat doamnei ministru Dan o întrebare în care i-am cerut să ne explice lipsa de reacție cu privire la această afirmație, dar și să îmi spună ce sancțiuni vor fi luate împotriva acestui subaltern, în contextul reformei anunțate de doamna ministru. A fost liniște totală din partea Ministerului de interne după această declarație nefericită, dar și tăcerea e un răspuns! I-am mai cerut doamnei ministru să susțină  montarea de brățări electronice atât victimelor, cât și agresorilor, pentru a evita tragedii și a salva vieți omenești. Am pus aceste întrebări în calitate de deputat și președinte a Organizației Femeilor Liberale din România, sperând să primesc răspunsuri concrete la niște întrebări concrete.

Răspunsul primit după o lună este halucinant! Într-un paragraf scurt și sec, doamna ministru Dan îmi spune că „raportat la interviul acordat postului de radio „Mesagerul FM” de către persoana la care faceți referire, în prezent, la nivelul Inspectoratului General al Poliției Românese efectuează verificări în legătură cu aceste aspecte”.

Răspunsul m-a dezamăgit profund pentru că nu menționează niciun nume, nu afirmă susținerea pentru victimele violenței, nu declară război total violenței domestice, tot ce mi s-a transmis a fost că la o lună după afirmatia chestorului Vasile Oprisan, încă se face anchetă. Un astfel de răspuns evaziv merită o revenire, astfel încât îi voi adresa doamnei ministru o nouă întrebare si voi urmari cu atentie finalizarea acestor verificari si masurile care se vor lua petru a reduce fenomenul violentei domestice.

Între timp, alte câteva sute de femei au devenit victime ale violenței domestice și nimeni nu le ia apărarea.