Florica Chereches: Cât ne costă să ne educăm copiii?

Partidul Național Liberal > Noutăți > Florica Chereches: Cât ne costă să ne educăm copiii?

Odată cu aprobarea Legii Bugetului pentru anul 2019, au apărut promisiuni care accentuau amploarea creşterilor bugetare. Ministrul educației de atunci promitea cu mult aplomb dotarea fiecărei clase cu table inteligente, a fiecărui elev cu tabletă şi ghiozdan cu rechizitele necesare unui an de studiu, dotarea tuturor şcolilor cu apă şi săpun (de parcă acestea nu ar fi minimul de igienă ce ar trebui oferit unui copil),  toalete în interiorul școlii și altele, concluzia fiind că, ”Şcoala va fi în final gratuită”.

Iată că a trecut aproape un an şi a venit momentul adevărului, sub forma raportului prezentat  la 4 octombrie de Institutul Naţional de Statistică. Acesta ne spune foarte clar cum, cheltuielile unei familii pentru educaţie au crescut cu 71,2%  față de anul 2018, iar faţă de anul 2016 cu nu mai puţin de 251,8%! Cheltuielile pentru educaţie fac parte din categoria cheltuielilor de consum, iar în timp ce acestea din urmă au crescut în perioada 2016-2019 cu circa 40%, cele pentru educaţie au crescut în aceeaşi perioadă cu peste 250%. Este evident un lucru alarmant şi care demonstrează încă o dată cât de ineficient este guvernul PSD în a cheltui banii ţării.

De asmenea, un raport publicat în urmă cu un an de către organizaţia Salvaţi Copiii, arăta că ”educaţia gratuită” a copiilor lor îi costă pe părinţi în medie 3093 lei/an. Din nou, un aspect care  ar trebui să ne îngrijoreze este că de la ultimul raport, din 2010, realizat de organizaţie pe această temă, costul mediu pe copil s-a dublat, în condițiile în care veniturile familiilor nu au crescut în aceeași măsură..

Stimați colegi, aceasta este o analiză a modului în care au fost gestionate fondurile pentru educație în anul 2019. Din nefericire, nici alte domenii cheie precum sănatatea, infrastructura sau mediul de afaceri nu au cunoscut îmbunătățiri.

Pe fondul unui absenteism masiv la vot, toamna anului 2016 a marcat pentru România începutul celei mai dezastruoase guvernări post decembriste. O spun asta inclusiv foști membri marcanți ai PSD, unii preferând să părăsească partidul care și-a schimbat de două ori propriul guvern, ca apoi să dea vina pe Președintele țării pentru toate blocajele politice.

Semnalul schimbării a fost dat de alegerile europarlamentare. Cu o prezență la vot care s-a apropiat de standardele unei democrații sănătoase, românii au dat un semnal clar că doresc o schimbare cât mai curând. Partidul Național Liberal a înțeles mesajul, și cu multă responsabilitate, prin votul de joi la moțiunea de cenzură, răspunde acestei dorințe! Nu ne mai putem permite încă un an de guvernare PSD care să adâncească și mai mult România în criză și să ne alunge copiii din țară!

Dragi colegi, vă îndemn pe toți să votați moțiunea de cenzură cerută de poporul român și inițiată de Partidul Național Liberal!