Partidul Național Liberal > Noutăți > Eugen Țapu: România, umilită pe plan extern de acțiunile inconștiente ale Guvernului PSD – ALDE

Declarațiile neinspirate ale premierului Viorica Dăncilă referitoare la mutarea Ambasadei României din Israel la Ierusalim, politizarea excesivă a aparatului Ministerului de Externe cu tot felul de nepricepuți, dar habarniști, iritarea permanentă a partenerilor externi, prin nerespectarea unor reguli comune, sunt doar câteva dintre motivele pentru care România nu a întrunit voturile necesare pentru a deveni membru nepermanent al Consiliului de Securitate al ONU.

Asistăm la cel mai mare eșec diplomatic din ultimii 30 de ani. Practic, din cauza nepriceperii unor impostori cu pretenții de cunoscători, România este umilită pe plan extern. Se pierd în acest fel ani buni în care adevărații specialiști din Ministerul de Externe au construit o politică solidă, în beneficiul țării. Eșecul este cu atât mai mare cu cât România a pierdut în fața Estoniei, un stat mult mai mic, cu mult mai puține ambasade în lume și, în general, mai puțin reprezentat pe plan extern.

Demisia de urgență a celor responsabili, în primul rând a ministrului Teodor Meleșcanu, ar fi un gest de normalitate și, mai mult, un gest reparatoriu față de o națiune care a demonstrat, în 26 mai, că s-a săturat de impostori. Aceeași care au încercat să împiedice votul românilor din afara granițelor țării. Orice zi cu Teodor Meleșcanu în fruntea Ministerului de Externe, nu reprezintă decât continuarea unei agonii care face rău României și pe plan intern, dar și extern.

Am spus-o în repetate rânduri, reiterez. În chestiuni care țin de politica externă, de imaginea României în lume, nu ar trebui să existe dispute politice. Acestea țin de agenda internă. În fața partenerilor externi, România trebuie să se prezinte ca un stat democratic solid, care înțelege contextele geopolitice și geostrategice și care înțelege să-și îndeplinească și angajamentele externe. De aceea, vă cer, încă odată, luciditate pe marginea acestui subiect. Nu priviți acest eșec la capitolul ”și altele”. Cum spuneam, 30 de ani de diplomație au fost efectiv aruncați la gunoi de nepriceperea celor pe care i-am invocat mai sus.

Da, noi, cei din PNL cerem demisia ministrului de Externe, Teodor Meleșcanu. Mă aștept, ca buni români ce pretindeți a fi, stimați colegi din PSD și ALDE, să solicitați același lucru.

Eugen Țapu – Nazare

Senator PNL, Neamț