Pas decisiv pentru implementarea legii PNL de protecție a victimelor violenței domestice! Guvernul a aprobat demararea finanțării sistemului de monitorizare cu brățări electronice a agresorilor

Guvernul a aprobat astăzi o finanțare de 241 de milioane de lei pentru monitorizarea cu brăţări electronice. În acest an vor fi alocați de la bugetul de stat 32 de milioane de lei pentru achiziția a 964 de kituri de monitorizare (brățările electronice fixate pe glezna persoanelor supravegheate) și programele informatice necesare. Ministrul de Interne, Lucian Bode a spus că în total vor fi cumpărate peste 15.000 de astfel de dispozitive.


Este un pas decisiv pentru implementarea Legii 146/2021 o lege foarte așteptată pentru protejarea reală a victimelor violenței domestice. Legea privind monitorizarea cu brățări electronice în cazul procedurilor judiciare și exceptional penale – inițiată de PNL prin Alina Gorghiu, Florin Cîțu, Marcel Vela și Cătălin Predoiu – a fost votată de Parlament și promulgată de președintele Iohannis în mai 2021.


Prioritatea acestei legi, în prima etapă, este protecția victimelor violenței domestice printr-un proiect pilot derulat în București și în trei județe, începând cu 1 martie 2022. Practic, agresorul va purta o brăţară electronică, iar victima un dispozitiv care o alertează şi anunţă poliţia când agresorul se apropie la mai puţin de 500 de metri. Din programul pilot vor face parte 500 de polițiști care au rolul de a interveni în timp real, pentru a opri o eventuală agresiune.


Violența domestică este un fenomen social grav în România. Conform statisticilor Ministerului de Interne, sunt în lucru 10. 431 de ordine de protecție, dintre care 6.901 emise de instanțele judecătorești și 3.530 aflate în lucru la începutul anului. Se estimează că, anual, o treime din ordinele judecătorești sunt încălcate și se ajunge la tragedii. Aplicarea legii inițiată de PNL va întări prevenția și va salva vieți.


A doua etapă a aplicării Sistemului informatic de monitorizare electronică îi va include şi pe inculpaţii arestaţi la domiciliu, pe cei aflaţi sub control judiciar și pe cei suspuși supravegherii la distantă potrivit legii privind executarea pedepselor și a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal.

Citește și Buget pentru nevoi reale ale orașului, nu pentru nevoile unor persoane!

Etichete: