Dragnea, Tariceanu, Valcov, Teodorovici, groparii României, recunosc OFICIAL CRIZA

Partidul Național Liberal > Noutăți > Dragnea, Tariceanu, Valcov, Teodorovici, groparii României, recunosc OFICIAL CRIZA

 

Florin Cîţu, liderul grupului PNL din Senat:

DragneaTariceanuValcovTeodorovici, groparii României, recunosc OFICIAL CRIZA

↗️ In perioada urmatoare voi iniția ca vicepreședinte al PNL pentru economie, alături de colegii mei specializați pe sectoare, întâlniri cu toți cei afectați de ordonanța criminală pentru sectorul privat.

Astăzi, explic care sunt implicațiile pentru sectorul bancar al taxării activelor financiare.

 PSD+ALDE+UDMR recunosc că AU MINȚIT. Introduc taxe noi pentru că altfel deficitul bugetar depășește 5% în 2019

Pe rând:

In primul rând – ticăloșie.
Active financiare înseamnă investițiile făcute de bănci în economie (în stat, în cetățeni, în companii). 
PSD+ALDE taxează investițiile și implicit le va distruge.

În al doilea rând – prostie. 
Taxa se referă la ROBOR dar băncile au portofolii cu credite și în valută. Bineînțeles că îi afectează și pe acești clienți.

În al treilea rând – imbecilitate. 
Taxa NU reduce ratele celor care au acum credite în lei sau valută. Nu are cum. Contractele respective sunt legate de ROBOR și atât.

Taxa NU reduce ratele creditelor noi, prețul creditelor este determinat de cerere și ofertă.

Taxa reprezintă un cost, iar socialiștii de la PSD+ALDE și UDMR au prezentat doar cum se calculează. Pentru bănci reprezintă creșterea costului cu afacerile în România.

Creșterea costului poate sa fie: 
– internalizată de bănci într-o marjă de profit mai mică;
– transferată în dobânzi mai mari pentru credite noi;
– transferată în dobânzi mai mici pentru depozite.

Unde se va regasi această taxă depinde de strategia fiecărei bănci dar, și de profitabilitatea fiecărei bănci și de condițiile pieței.

Astăzi, sistemul bancar are lichiditate așa că această taxă se va vedea imediat în REDUCEREA dobânzilor la depozite. Iar pentru că există cerere pentru credite și de la companii și de la persoane fizice o parte din taxă se va vedea în dobanzi mai mari la creditele noi.

În țările unde au fost introduse taxe pe investițiile băncilor, investițiile au scăzut brusc. Nu există nicio situație unde taxa a dus la dezvoltarea sectorului.

Concluzie:

Taxa PSD+ALDE+UDMR pe investițiile băncilor va duce la distrugerea economiilor populației din sistemul bancar prin reducerea dobânzilor la depozite și la restrangerea investițiilor băncilor în economie.

Statul român va apela la investitori străini privați sau instituționali pentru împrumuturi. Băncile locale vor pune taxa în dobânda pe care o cer de la stat.

PSD+ALDE+UDMR crează o problemă structurală și cresc riscul sistemic prin transferarea datoriei României în lei () direct investitorilor străini. Cu băncile locale mai puteai negocia să nu-ți vândă obligațiunile dacă te aflai într-o situație dificilă, dar cum negociezi cu cei pe care nu-i cunoști?

CEL MAI IMPORTANT: 
NU va reduce ratele persoanelor cu credite in lei. Trebuie să fii foarte prost să crezi că așa reduci ratele la credite.

ATENȚIEbăncile au o soluție dacă vor: 
– desființează ROBOR. Și taxa dispare.

P.S. Revin cu explicații pentru restul sectoarelor din economie distruse de PSD+ALDE+UDMR prin această ordonanță.

#RomâniaFarăPSDALDE