Deputatul PNL Matei Dobrovie lansează ”Fondul de cooperare și coeziune mass-media România-Republica Moldova”

Partidul Național Liberal > Noutăți > Deputatul PNL Matei Dobrovie lansează ”Fondul de cooperare și coeziune mass-media România-Republica Moldova”

Astăzi, 3 mai 2020, cu ocazia Zilei Mondiale a Libertății Presei, lansez public ”Fondul de cooperare și coeziune mass-media România – R. Moldova”, proiect strategic de finanțare a presei independente și de calitate de peste Prut.

Într-un context dominat de propagandă rusească agresivă și dezinformare la care sunt supuși cetățenii R.Moldova, presa independentă de limbă română are o misiune extrem de importantă. Pandemia de coronavirus a accentuat problemele structurale cu care aceasta se confrunta deja: cvasi-monopolul forțelor pro-ruse asupra audiovizualului, accesul îngreunat la finanțări, lipsa de acces la publicitate, intimidări din partea puterii.

Scopul proiectului ”Fondul de cooperare și coeziune mass-media România – R. Moldova este cel de a susține mass-media independentă și de calitate din R. Moldova pentru a facilita crearea spațiului informațional comun, pentru a contracara propagana rusească și a crește prezența mediatică românească dincolo de Prut.

În momentul de față în proporție de 90% din televiziunile cu acoperire națională din Republica Moldova sunt controlate politic de oligarhi și forțe pro-ruse. Aceste resurse media sunt folosite pentru manipularea opiniei publice, inclusiv în tentativa de a discredita România, Uniunea Europeană și valorile sale fundamentale: democrația, statul de drept și drepturile fundamentale. Manipularea mediatică are efecte negative chiar asupra direcției europene a Republicii Moldova.

Scopul general al acestui Fond este consolidarea unui sector mass-media sustenabil și sănătos, capabil să-și îndeplinească rolul în susținerea democrației, a statului de drept și a drepturilor fundamentale în Republica Moldova.

Obiective:

1. Crearea spațiului informațional comun România – Republica Moldova;
2. Combaterea știrilor false despre România și Uniunea Europeană în Republica Moldova, precum și viceversa, combaterea știrilor false despre R. Moldova în România și Uniunea Europeană;
3. Profesionalizarea jurnaliștilor atât din România, cât și din Republica Moldova;
4. Susținerea jurnalismului de investigație în Republica Moldova;
5. Creșterea cooperării și transferului de expertiză între jurnaliștii din România și Republica Moldova.

Fondul de Cooperare Mass-media România – R. Moldova propune două instrumente financiare: (1) „Consolidarea mass-media” (destinat trusturilor de presă, agențiilor de știri, televiziunilor și alte instituții media cu experiență dovedită de minim 3 ani) și (2) „Jurnalistul independent” (destinat inițiativelor jurnalistice bazate pe idei inovatoare și metode noi de utilizare a tehnologiilor moderne în mass- media, precum și investigațiilor jurnalistice). El ar urma să funcționeze în cadrul RoAid (Agenția română de cooperare internațională pentru dezvoltare) sau al Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova.

Proiectul integral poate fi accesat la acest link: http://mateidobrovie.ro/diaspora/propunere-fond-pentru-cooperare-si-coeziune-mass-media-romania-republica-moldova/

Acest demers constituie, totodată, o invitație la dezbatere asupra rolului pe care trebuie să și-l asume România în relația sa cu Republica Moldova. Astfel, așteptăm sugestiile tuturor celor interesați la adresa de e-mail cabinetparlamentardobrovie@gmail.com