Partidul Național Liberal > Fără categorie > Declarațiile președintelui PNL, Ludovic Orban, la evenimentul “Soluții Liberale”, organizat de PNL Sibiu

Doamnă primar, chiar dacă unii nu v-au vrut doamnă primar, doamnă președinte al Consiliului județean, gazdele noastre, domnule vicepremier și domnule primar ales al Chișinăului, se pare că sub regimul Plahotniuc, trebuie să te alegi de două ori ca să ajungi primar, nu? Cred că acum va fi o dată și bine.

Vă salut, stimați colegi primari și parlamentari și mă bucur că suntem aici. Am să vă spun câteva cuvinte despre relația dintre administrația centrală și administrația locală.

Centralismul democratic, așa-zisul centralism democratic  din perioada comunistă a fost desăvârșit de PSD, iar la ora actuală autonomia locală este doar un principiu, care există doar pe hârtie și care nu există în realitate.

Dependența autorităților locale de administrația centrală este o dependență sufocantă , o dependență care blochează proiectele locale, o dependență care de cele mai multe ori  împiedică realizarea planurilor de dezvoltare  ale comunităților locale.

Din foarte multe motive, evident că puterea centrală își dorește să aibă o influență cât mai mare în orice fel de domeniu, dar toată evoluția, din păcate, din ultima perioadă, a dus la o hiperbirocrație și la un hipercentralism, care au afectat de foarte multe ori proiectele de dezvoltare locală. De la dacă vrei să îți angajezi directori sau să îți aprobe organigrame, trebuie să te duci la București, dacă vrei să îți aprobi tarifele pentru servicii publice trebuie să te duci la București, dacă vrei să accesezi fonduri europene trebuie să te duci la București de o sută de ori pentru trei semnături.

De asemenea, schimbarea foarte frecventă a reglementărilor în materie de transfer al resurselor financiare către autoritățile locale și mai ales permanenta jecmănire  practicată de guvernele PSD contra bugetelor locale au avut efecte dintre cele mai dezastruoase și ați văzut de fapt care este motivul. Pentru ca fanariotul de la Ministerul Finanțelor să poată să împartă după bunul plac o parte din resursele financiare, care au fost șterpelite din bugetele locale, prin legea bugetului de stat, să le dea după bunul plac prin pixul lui și numai cu interese politice complet nelegitime .

Nu în ultimul rând, orice problemă de patrimoniu este o problemă spinoasă în care statul nu renunță la proprietăți pe care le-a lăsat în paragină  și care reprezintă găuri negre pe raza celor mai multe localități din România.

De asemenea, în ceea ce privește fondurile europene, dificultatea accesării fondurilor europene, în cea mai mare parte provine din procedurile birocratice stupide și aplicate într-un mod stupid pe toate proiectele de dezvoltare, care sunt finanțate din fonduri europene. Toate lucrurile astea trebuie să se schimbe. Este nevoie de o abordare extrem de serioasă și de profesionistă, care să țină cont de principiile, de regulile scrise și nescrise care funcționează la nivel european și care au permis dezvoltarea comunităților locale într-un mod rațional, într-un mod cât se poate de armonios, iar între administrația centrală și administrația locală trebuie să existe un parteneriat și nicidecum o dependență a primarilor și a autorităților locale de Guvernul de la București.

Spre finalul intervenției mele am să spun câteva cuvinte simple.

Cred că România trebuie să se apropie din ce în ce mai mult de Basarabia, de Republica Moldova. Cred că sunt proiecte fundamentale, care trebuie să treacă de la vorbă la fapt.

Până acum s-a bătut foarte mult toba, dar s-a realizat extrem de puțin. Interconectarea energetică este fundamentală, dezvoltarea proiectelor de infrastructură, care să lege și Basarabia și Republica Moldova de infrastructura de transport europeană, de asemenea reprezintă o prioritate pentru noi.

Înfrățirile dintre localități, nu trebuie să fie doar înfrățiri care să prilejuiască interacțiunea între primari. Trebuie  să fie înfrățiri care să prilejuiască interacțiunea între locuitorii comunităților locale într-o măsură cât mai mare, prin programe de schimb reciproc și de asemenea, este timpul ca România să susțină toate primăriile care sunt înfrățite cu primării din Republica Moldova în proiecte concrete, în proiecte, știți foarte bine, care pot fi finanțate din resursele financiare ale localităților din România.

Nu în ultimul rând , politica europeană a  României trebuie să fie o politică care să aibă în vedere susținerea integrării europene, susținerea apropierii permanente a Republicii Moldova, de România și de Uniunea Europeană și care cu adevărat să asigure o atenție crescută din parte organismelor Uniunii Europene, față de evoluțiile din Republica Moldova, ca să nu se mai întâmple derapaje grave de la democrație, așa cum s-au petrecut în regimul Plahotniuc, și care să permită cu adevărat susținerea reală a forțelor democratice pro-europene, care vor într-adevăr să asigure intrarea în familia europeană a  cetățenilor români și de alte naționalități din Republica Moldova.

În ceea ce ne privește pe noi, toate aceste direcții de acțiune reprezintă niște priorități, iar relația dintre România și Republica Moldova, trebuie să fie  o relație cu adevărat de frăție.