Declarațiile de presă ale președintelui PNL, Ludovic Orban, la finalul reuniunii Biroului Executiv al PNL din 08 aprilie 2019

Partidul Național Liberal > Noutăți > Declarațiile de presă ale președintelui PNL, Ludovic Orban, la finalul reuniunii Biroului Executiv al PNL din 08 aprilie 2019

Președintele Partidului Național Liberal, dl. Ludovic Orban, a susținut o conferință de presă la finalul Biroului Exectiv al PNL, în care a anunțat principalele acțiuni politice din această săptămână.

Partidul Național Liberal a atacat la Curtea Constituțională regulamentul Camerei Deputaților, solicitând Curții Constituționale să se pronunțe asupra delegării de competențe pe care poate să o facă Președintele Camerei Deputaților către vicepreședinți ai Camerei Deputaților. Pe scurt, punctul nostru de vedere este foarte clar. Președintele Camerei Deputaților nu poate să delege atribuții ale Președintelui Camerei Deputaților, prevăzute de Constituție către vicepreședinți ai Camerei Deputaților.

Tocmai, din acest motiv, am solicitat Curții Constituționale să amâne analiza conflictului juridic de natură constituțională, provocat de Florin Iordache în numele inculpatului, Liviu Nicolae Dragnea, până la judecarea pe fond a sesizării noastre.

Atragem atenția judecătorilor Curții Constituționale, că este extrem de importantă această solicitare a noastră. Nu putem accepta ca un organism atât de important în Statul Român, cum este Curtea Constituțională, să se transforme într-o instituție de amnistiere a lui Liviu Dragnea. Este limpede pentru orice om, cu scaun la cap, că toate conflictele declanșate de Florin Iordache în numele Lui Liviu Dragnea au ca scop să-l scape de pedeapsă pe Liviu Dragnea. Curtea Constituțională nu poate să devină o firmă de avocați a lui Liviu Dragnea sau un organism de amnistiere sau de grațiere pentru Liviu Dragnea.

Din acest motiv, repetăm solicitarea noastră. Domnilor judecători ai Curții Constituționale, amânați analiza conflictului juridic de natură constituțională invocat de cetățeanul Florin Iordache până la judecarea sesizării depuse de Partidul Național Liberal.

Vreau să vă anunț că Partidul Național Liberal va participa la consultările de la Cotroceni  în mandatul care a fost dat de Biroul Executiv pentru delegația care va reprezenta Partidul Național Liberal la Cotroceni este susținere totală pentru referendumul care a fost inițiat de Președintele României.

Partidul Național Liberal se va implica cu toată forța alături de Președintele României, pentru ca acest referendum să permită cetățenilor români să își exprime voința și să decidă foarte clar că cine a furat în România în ultimii 30 de ani nu poate să scape de rigorile legii și că, de asemenea, nu mai putem accepta ca orice Guvern să amenințe sistematic independența justiției, drepturile și libertățile fundamentale ale cetățenilor prin emiterea de OUG noaptea ca hoții sau ziua pe șestache, doar pentru a-i scăpa de pedeapsă pe cei care au comis infracțiuni de corupție.

La finalul declarațiilor politice, dl. Ludovic Orban a răspuns unei sesiuni de întrebari, adresate de jurnaliștii prezenți la conferință:

(Cine va face parte din delegație?)

Am fost mandatat de Biroul Executiv să decid eu, ca președinte al Partidului Național Liberal, componența delegației.

(Și în funcție de ce veți alege membrii care vă vor însoți?)

De preocuparea și de competența pe care o au în domeniile în care, practic, se va organiza referendumul.

(Se pare că astăzi nu va exista cvorum pe dezbaterea acelei moțiuni pe Justiție la Senat și este posibil să se amâne pentru ziua de miercuri. Înțeleg că și Partidul Național Liberal are probleme în acest sens?)

Nu a fost cvorum la Biroul permanent al Senatului, nu asta e cauza. Nu avem nicio problemă. Am decis așa cum am decis la orice moțiune de cenzură, că este obligatorie prezența tuturor senatorilor liberali la acest vot, nimic altceva.

(Mizați și pe voturile celor de la PSD? Înțeleg că UDMR ar susține această moțiune)

Foarte bine că susțin această moțiune. În mod normal, orice om de bun simț ar trebui să susțină această moțiune. Nu mă aștept ca PSD să voteze această moțiune. Sigur că mă aștept să șantajeze, așa cum a făcut și la moțiunea de la Camera Deputaților, să-l șantajeze pe Tudorel Toader, să-l amenințe că îl votează ca să mai obțină ceva.

În ceea ce ne privește, Tudorel Toader este exponentul nociv al coaliției majoritare PSD-ALDE, condusă de Liviu Dragnea și de Tăriceanu, amândoi cu grave probleme în justiție. Să ne readucem aminte că nici până astăzi, Senatul României nu a luat în dezbatere și nu a decis în privința cererii de urmărire penală care îl vizează pe președintele Senatului, pe  Călin Popescu Tăriceanu, așteptând probabil să se prescrie faptele, că nu pot să înțeleg un alt motiv care să determine coaliția majoritară să țină în sertar această procedură extrem de importantă și care îl privește pe al doilea om în stat.

De Liviu Dragnea ce să mai vorbim. Este plin de bube în cap și singurul lui gând e să găsească orice soluție pentru a-l scăpa de pușcărie, lucruri pe care nu le putem accepta.

Ca atare, din punctul nostru de vedere, Tudorel Toader este un exponent extrem de reprezentativ pentru ceea ce înseamnă coaliția actuală PSD-ALDE, care e o coaliție anti-europeană, anti-democrație și împotriva independenței justiției.

(Cum vedeți trimiterea în judecată a dosarului Revoluției în plin scandal legat de trecutul Procurorului General?)

Nu am suficiente informații pentru a mă pronunța asupra acestui subiect.

(Dosarul Revoluției, de 30 de ani așteaptă, a fost trimis, astăzi, de Parchetul General în judecată cu 3 inculpați, atâți au mai rămas din câți erau inițial)

De 30 de ani, solicităm pedepsirea vinovaților pentru morții Revoluției și de 30 de ani acest dosar stă în dosarele diferitelor Parchete. Faptul că a fost trimis în judecată poate fi un lucru bun, mai bine mai târziu decât niciodată.

Vreau să mă documentez suficient de bine asupra acestui subiect, să văd dacă într-adevăr, modalitatea în care a fost trimis în judecată este o modalitate care să vizeze posibilitatea de pedepsire a tuturor celor vinovați de morții Revoluției.

(Referitor la cererea pentru domnul Tăriceanu, pentru că se tot amână un vot…?)

Am solicitat președintelui Consiliului Superior al Magistraturii să-și folosească pârghiile constituționale pe care le are la dispoziție, printr-o scrisoare deschisă.  Așa cum își permit Iordache, Dragnea și alții să invoce când le trece prin cap conflict juridic de natură constituțională, la fel i-am cerut președintelui CSM, doamna Savonea, să invoce un conflict juridic de natură constituțională cu Senatul, pentru a determina Curtea constituțională să se pronunțe asupra cestui subiect și să decidă ce trebuie să facă Senatul într-o situație de genul acesta, pentru că nu putem accepta acest precedent în care o cameră a Parlamentului refuză de cinci luni de zile să se pronunțe asupra unei cereri formulate de Justiție.

Așteptăm răspunsul doamnei Lia Savonea, pentru că din punctul nostru de vedere este instituția îndreptățită să demareze această procedură, să demareze conflictul juridic de natură constituțională cu Senatul.

(Pornind de la situația invocată de domnul Roman, ne puteți spune de câți primari mizați că se vor implica în campania pentru europarlamentare?)

Pe toți.

(Știm că s-a mai întâmplat și în alte campanii electorale ca unii primari să facă non combat în campanie, ca urmare …)

Eu contez pe toți primarii Partidului Național Liberal în această campanie, de altfel la toate evenimentele județene și regionale pe care le-am organizat, primarii au fost prezenți, au fost implicați în susținerea campaniei și am încredere că toți primarii PNL vor contribui la această victorie a PNL.

(Vor fi fixate ținte, obiective?)

Cu siguranță, avem obiective iar la nivelul echipei centrale vom stabili pentru fiecare filială județeană iar filiala județeană va stabili pe fiecare localitate obiective electorale.

(Veți aplica sancțiuni în cazul în care respectiva filială nu va respecta ținta stabilită?)

Aș prefera să nu dau sancțiuni, aș prefera să dau premii și sunt convins că vom acorda foarte multe premii pentru organizațiile locale și pentru filialele județene care își vor depăși obiectivele electorale.

(Ați văzut că președintele Klaus Iohannis va lansa o carte, a treia carte, în mai puțin de două săptămâni. De data asta tema este una europeană și scopul ar fi  o mai bună înțelegere a cetățenilor despre instituțiile europene. Ați văzut cartea, ați primit-o, v-ați rezervat-o?)

Nu, știu de această carte a domnului președinte, mi se pare o idee extrem de bună, care vine într-un moment extrem de important, este vorba de alegerile europene și cred că președintele care este liderul politic din România care se bucură de cea mai mare încredere și cea mai profundă cunoaștere a politicii europene este cel mai potrivit om să scrie o astfel de carte și sunt convins că va avea un succes foarte mare, va fi o carte foarte citită.

(A fost un plan pus la cale mai demult de președinte, organizarea referendumului și cartea?)

Nu mă întrebați pe mine, asta nu pot să vă spun.

(Dumneavoastră vă consultați cu domnia sa…)

Cu siguranță eu mă consult dar proiectele editoriale ale președintelui sunt proiectele președintelui.

(La consultările de la Cotroceni veți propune și întrebări pentru Referendum?)

Nu vom propune întrebări. După cum sunt formulate temele pot fi ușor anticipate aceste întrebări. Sunt convins că Președintele va avea niște propuneri de întrebări. Din punctul nostru de vedere, temele pe care se organizează referendumul sunt extrem de bine alese și fundamentale pentru evoluția societății românești.

(De ce vă acordă dumneavoastră, Partidului Național Liberal, Președintele României o oră timp de consultări, spre deosebire de celelalte partide?)

Președintele României este într-un parteneriat bine cunoscut cu Partidul Național Liberal, avem obiective comune, avem, practic, proiecte comune și împreună ne dorim să oferim cele mai bune soluții pentru dezvoltarea României, pentru continuarea traiectoriei Euro-Atlantice și pentru a oferii fiecărui român șansa la reușită în viață și la prosperitate, ca atare, consider că decizia Președintelui de a ne invita în primul rând pe noi ca parteneri mi se pare o decizie cât se poate de bună și cred că ține cont și de sondajele de opinie.

(Cei din PSD spun că de fapt și de drept acest referendum i-ar ajuta pe cei de la USR nici de cum pe dumneavoastră.)

Acest referendum și ne vom bate cu toată forța pentru că acest referendum să izbândească, alături de Președintele Românei, va ajuta societatea românească în ansamblu, va ajuta la curățirea management-ului instituțional și al leadership-ului politic prin pedepsirea tuturor celor care au săvârșit fapte de corupție și prin împiedicarea amnistiei și grațierii pentru aceia care au săvârșit fapte de corupție ori nouă ni se pare un element fundamental pentru că odată cu o astfel de decizie pe care o ia societatea românească prin intermediul unui referendum, sunt convins că vor fi din ce în ce mai puțini oameni politici care vor mai îndrăzni să săvârșească acte de corupție, știind faptul că niciodată nu vor putea să fie iertați pentru săvârșirea acestor infracțiuni de corupție. În privința OUG, mai ales în domeniul infracțiunilor, pedepselor și organizărilor judecătorești sunt convins că aproape întreaga populație a României acceptă punctul de vedere al Președintelui că nu mai trebuie emise OUG în aceste domenii, că orice reglementare, orice lege trebuie să fie rodul unei dezbateri publice, trebuie să fie rodul unei participări a tuturor organizațiilor profesionale, a organizațiilor care au activitate în domeniu și, de asemenea, fiecărui cetățean, adică ambele teme sunt teme extrem de bine alese, care sunt convins că vor fi sprijinite covârșitor de populația românească.

( Va trebui modificată, totuși, Constituția, nu?)

Cu siguranță, odată cu adoptarea acestui referendum, pentru noi, adoptarea acestui referendum va reprezenta un angajament politic atât pentru Președinte cât și pentru Partidul Național Liberal de modificare a Constituției și a legislației, evident, pe calea dezbaterilor pentru a transpune în practice voința cetățenilor la acest referendum.

(Vă angajați joi la consultări în fața Președintelui României că veți reuși să scoateți suficient de mulți români la vot, astfel încât să treacă referendumul și să fie cvorum și dacă da vă puneți și mandatul pe masa?)

V-am spus care este mandatul, că ne implicăm cu toată forța în această campanie și că toți membrii, toți simpatizanții Partidului Național Liberal, toți oamenii care sunt implicați în campanie vor invita românii să vină la referendum și oricum avem încredere în discernământul românilor care știu ce este mai bine pentru România și vor participa masiv la vot.