Declaraţii de presă susținute de premierul Ludovic Orban, 17 august

Partidul Național Liberal > Noutăți > Declaraţii de presă susținute de premierul Ludovic Orban, 17 august

Ludovic Orban: /…/ De asemenea, am analizat, în special, proiectele de dezvoltare a judeţelor pe care le prezintă candidaţii noştri la funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean şi candidaţii la primăriile municipiu reşedinţă de judeţ. Am făcut evaluarea înţelegerilor sau alianţelor pe care le-am făcut în diferite circumscripţii electorale şi am stabilit modul de coordonare. De asemenea, am discutat încă o dată, şi insist extrem de mult, chiar până la apariţia normelor de protejare a sănătăţii publice, care vor fi emise de Ministerul Sănătăţii, Autoritatea Electorală Permanentă şi Ministerul de Interne, ca toţi candidaţii Partidului Naţional Liberal şi susţinătorii lor să respecte aceste norme. Noi, de altfel, am adoptat prin decizia Biroului Politic Naţional aceste reguli de protejare a sănătăţii publice a cetăţenilor pe perioada campaniei şi în ziua votului.

Reporter: PSD a depus la Direcţia Naţională Anticorupţie o plângere pe numele mai multor lideri liberali, pentru că au fost racolaţi primari care aparţineau formaţiunii politice PSD şi s-ar fi făcut anumite presiuni asupra lor pentru a trece în tabăra liberală.

Ludovic Orban: Bazaconii. Nu ne e teamă, aşteptăm DNA-ul să se pronunţe pe orice temă. Deși cred că DNA–ul ar trebui să fie foarte ocupat cu multiplele furăciuni care au fost făcute de PSD şi care sunt făcute în continuare de PSD, de modul în care duc campania. Şi chiar mi se pare jenant din partea PSD să vorbească de acest subiect, în condiţiile în care, vă dau numai un exemplu, la Buzău, fieful preşedintelui PSD, Marcel Ciolacu, din 89 de primari, peste 80 de primari în funcţie sunt candidaţi din partea PSD. La Olt, mâna dreaptă a domnului Ciolacu, unde este domnul Stănescu, din 114 primari, peste 100 de primari în funcţie, vorbesc de primari în funcţie, sunt candidaţi din partea PSD. Mai degrabă în judeţele conduse de PSD miroase a presiune pusă asupra primarilor pentru a candida din partea PSD.

Reporter: Dar cum au ajuns primarii social-democraţi să candideze pe listele liberalilor?

Ludovic Orban: Cunoaşteţi punctul meu de vedere, dacă sunt preşedinţi de organizaţii. Au mai fost şi comasări prin absorbţie cu reprezentanţii ALDE, care au fost făcute în urma… şi o serie de primari au venit. Cunoaşteţi punctul meu de vedere, nu încurajez acest lucru şi de-a lungul timpului nu am apreciat acest fenomen.

Reporter: Aveţi un număr cu privire la numărul de primari…?

Reporter: Domnule premier, social-democraţii au anunţat că vor depune astăzi moţiunea de cenzură, calculele lor, parlamentarii PSD, plus cei ALDE, plus PRO România, arată că guvernul nu ar avea şanse să reziste acestei moţiuni de cenzură. Ce veţi face în situaţia în care aceasta va trece?

Ludovic Orban: Socoteala de acasă știți că nu se potrivește întotdeauna cu socoteala din teren. După părerea mea, această moțiune de cenzură reprezintă încă un act iresponsabil din partea PSD. Să depui moțiune de cenzură, să încerci să dai jos un guvern care și-a făcut datoria față de țară, care gestionează cu corectitudine, profesionalism și eficiență problemele grave care au apărut din cauza epidemiei, din cauza crizei economice, din cauza secetei, din cauza inundațiilor, un guvern care e confruntat cu dificultăți care nu au mai existat în istoria României de foarte multă vreme, să dai jos guvernul mi se pare un gest iresponsabil și complet lipsit de logică și este un gest împotriva interesului României. Gândiți-vă că guvernul pe care îl conduc trebuie să implementeze toate măsurile din programul de relansare economică și investiții. Guvernul pe care îl conduc pregătește toate documentele pentru absorbția celor 80 de miliarde de euro care vor fi alocați României începând cu 1 ianuarie 2021. Și aici este vorba de documente extrem de importante, cum este Planul de reziliență și recuperare, care trebuie adoptat până la începutul lui octombrie și trebuie transmis către Comisia Europeană, este vorba de programul în baza căruia se va semna Acordul de parteneriat între România și Comisia Europeană pentru alocarea fondurilor din cadrul bugetului multianual al UE 2021-2027. Acest guvern pregătește cu minuțiozitate începerea școlii. Acest guvern se luptă cu toate armele împotriva răspândirii virusului și se vede că de când guvernul are din nou la dispoziție instrumentele legale pe care le au toate celelalte țări europene, există o tendință de oprire a numărului de infectări, chiar există un ușor trend descendent în ultimele patru zile. România are nevoie de guvern. Să depui acum o moțiune de cenzură, cu trei luni înainte de alegerile parlamentare, când românii vor fi cei care decid cine să conducă România în perioada următoare, repet, este un act iresponsabil și este împotriva interesului României.

Continuarea declarațiilor de presă susținute de către premierul Orban AICI.