Partidul Național Liberal > Noutăți > Daniel Buda: Importurile de alimente falimentează fermierii români și îngroașă buzunarele fermierilor străini!

În primul semestru din 2018, importurile României au totalizat 40,2 miliarde de euro, din care 8,2 % au fost importuri de alimente, adică 3,3 miliarde de euro. Este inadmisibil ca într-o țară considerată eminamente agrară să se înregistreze importuri masive de produse alimentare. România este tot mai dependentă de produsele din carne, de legumele și de fructele din statele membre, în ciuda producției record pe care a avut-o. Patronatele din agricultură avertizează că infrastructura de depozitare cu atmosferă controlată a produselor agroalimentare poate menține cel mult 40 % din producția națională, iar restul se vinde imediat după recoltare sau se livrează la export. Din această cauză, în fiecare an, România importă masiv mâncare în perioada de iarnă și primăvară. Din nefericire, nu doar că importăm cantități enorme de produse alimentare, dar acestea sunt de calitate net inferioară, descurajând în același timp producătorii locali. Mai mult, politica din acest sector nu încurajează valorificarea produsului agricol în așa fel încât să ajungă la nivelul produselor agroalimentare performante. Am solicitat Comisiei Europene, în baza procedurilor parlamentare de care dispun, să îmi comunice care sunt instrumentele de care dispune instituția în vederea sprijinirii dezvoltării infrastructurii de depozitare.

Comisarul pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală, domnul Phil Hogan, mi-a transmis mecanismele de prijin în vederea dezvoltării infrstructurii de depozitare. Vă redau mai jos răspunsul domnului Comisar:
“Investițiile în noi instalații de depozitare și în modernizarea celor existente pot fi sprijinite prin Fondul european agricol pentru dezvoltare rurală (FEADR), așa cum prevede Regulamentul (UE) nr. 1305/2013, în special la articolul 17 – „Investiții în active fizice”. În Programul Național de Dezvoltare Rurală al României (PNDR) s-au alocat cheltuieli publice în valoare de peste 1,6 miliarde EUR pentru investiții în exploatații agricole și în prelucrarea și comercializarea de produse agricole, inclusiv în instalații de depozitare, cu o rată a sprijinului public care poate ajunge până la 90 % în unele cazuri. Beneficiarii potențiali sunt încurajați să consulte PNDR-ul României pentru a afla mai multe despre detaliile și condițiile de acordare a acestui sprijin.

Daniel Buda
Președinte PNL Cluj