Cornel Popa: Vămi blocate, la ordin

Partidul Național Liberal > Noutăți > Cornel Popa: Vămi blocate, la ordin

Declaraţie politică

Suntem în perioada premergătoare sărbătorii Paştelui, când românii se pregătesc pentru a avea pe masă inclusiv fructe şi legume, pe lângă mielul tradiţional. Dar pentru funcţionarii aflaţi în slujba partidului acestea sunt detalii prea puţin importante când vine ordin de la şeful partidului.

Când alertele alimentare o impun, când există pericol cu adevărat de produse neconforme, autorităţile au tot dreptul să controleze la virgulă fiecare document de comercializare şi transport pentru produsele incriminate.

Dar simplul ordin al unui şef de partid de a bloca vămile este nu numai inadmisibil ci şi periculos – marfa pe care o controlează autorităţile depăşeşte în volum capacitatea de control şi astfel, fiind perisabilă, riscă să ajungă în magazine la o calitate îndoielnică şi cu pierderi semnificative pentru cei care au făcut comenzile şi pentru cei care aşteaptă produsele.

Ce justifică aceste controale tocmai acum şi de ce nu s-au declanşat în altă perioadă? Sunt întrebări la care Liviu Dragnea nu a mai răspuns, după ce a provocat haos în vămi şi debandadă în instituţiile de control care au concentrat tot personalul pentru acţiunea DEMETRA, cum au numit-o.

Înţeleg că PSD se preocupă de sănătatea alimentară a românilor numai în campanie electorală, dar cred că nu au anticipat faptul că masa tradiţională de Paști va fi periclitată tocmai de zelul absurd al funcţionarilor care se tem pentru poziţiile lor de conducere.

Dar cine răspunde pentru deranjul din vămi şi pentru neonorarea contractelor comerciale? Cine îşi asumă răspunderea pentru pagubele celor care au avut şi produse conforme şi acte de transport în perfectă ordine?

Le cer prudenţă funcţionarilor care s-au grăbit să execute ordinul şefului PSD şi discernământ le cer, pentru că este împotriva interesului nostru, consumatori şi autorităţi deopotrivă, să îi considerăm pe toţi comercianţii „contrabandişti” din start, punându-i pe toţi să-şi dovedească nevinovăţia. De altfel, comercianţii care îşi fac activitatea cu bună credinţă sunt partenerii autorităţilor în combaterea comerţului ilicit, fiindu-le afectate interesele prin concurenţa neloială a celor care încalcă legea.

Decidenţilor politici, pe de altă parte, le solicit să nu facă subiect de campanie electorală din fiecare domeniu de activitate important pentru români. Aştept să rezolve problema dublului standard al calităţii în ceea ce priveşte produsele care intră în ţara noastră, dar nu afectându-i pe consumatorii români! Şi nu alegând acţiuni de impact, care ţin prima pagină a ziarelor de ştiri. Nu este nevoie să îşi arate forţa blocând TIR-uri în vămi.

Voturile pe care le primesc nu trebuie plătite cu masa de Paşti a românilor, nici cu periclitarea comerţului liber în Uniunea Europeană şi nici cu nervii celor care stau ore în şir şi aşteaptă la intrarea în ţară!

Vă mulţumesc!

Senator Cornel Popa