Cornel Popa: Taberele şcolare, alt capitol ratat de Guvern

Partidul Național Liberal > Noutăți > Cornel Popa: Taberele şcolare, alt capitol ratat de Guvern

Declaraţie politică

Ieri, în prag de vacanţă şcolară, a ieşit public şi a declarat dramatic un secretar de stat din Ministerul Tineretului că, citez: „Vreau să vă comunic tuturor care sunteţi aici că mă ocup de taberele de la tineret. Taberele încep într-o săptămână, iar fără zilieri le punem lacăt. Iar copiii dumneavoastră, nepoţii, o să se deplaseze la locul respectiv şi o să se întoarcă acasă”.

Vreau şi eu să-i comunic domnului secretar de stat că taberele şcolare încep în fiecare an la final de iunie şi faptul că Ministerul Tineretului a realizat abia acum că nu poate organiza tabere fără zilieri i se datorează inclusiv domnului care afirmă că se ocupă de acest domeniu.

Aşadar, Guvernul României, prin diverse voci şi în diverse domenii, ne anunţă public şi ritos că nu ne putem baza pe instituţiile sale! Taberele şcolare organizate de MTS intră, iată, pe ultima sută de metri în lunga listă a capitolelor care ratează obiectivele minimale.

Legea zilierilor pe care MTS vrea să o modifice acum, pe repede înainte, a fost actualizată anul trecut, iar oficialii aveau tot timpul să intervină asupra ei şi să introducă pe circuitul legislativ modificările care le dau voie să plătească zilieri în activităţile necesare în taberele şcolare. Este foarte grav ca acum, în ultima săptămână de şcoală, să fie anunţaţi beneficiarii taberelor că este posibil să fie trimişi acasă.

Ordonanţa de Urgenţă pentru care se luptă atât de târziu Ministerul Tineretului nu are până la această oră toate avizele necesare! Cred că acest lucru spune multe despre nivelul de competenţă şi interes al celor care au în fişa postului exact acest domeniu. Cum era de aşteptat şi potrivit legislaţiei, inclusiv în şedinţa de ieri a Consiliului Economic şi Social, proiectul de OUG fără avize interministeriale a fost respins şi va fi rediscutat când va avea toate avizele cerute de lege.

Nu pot decât să constat cât de disfuncţionale devin instituţiile statului în lipsa pregătirii profesionale temeinice şi a responsabilităţii ministeriale şi individuale a celor care nu îşi respectă funcţiile cu răspundere mare.

De altfel, acelaşi motiv, al taberelor şcolare, a dus în luna aprilie la o solicitare a demisiei Ministrului Tineretului şi Sportului din partea Adunării Generale a Alianței Naționale a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR).

Sper din tot sufletul că situaţia aceasta îşi va găsi totuşi rezolvarea şi că nu vor avea de suferit copiii din pricina erorilor de la Ministerul Tineretului şi Sportului!

Profit de ocazie să le urez tuturor vacanţă frumoasă, de care să profite din plin! Un gând bun şi pentru cadrele didactice care intră în vacanţă dar şi în pregătirea viitorului an şcolar, conştiincios şi temeinic, aşa cum pretindem cu toţii şi din partea guvernanţilor!

Vă mulţumesc!

Senator Cornel Popa