Cornel Popa: România, guvernare pe împrumut

Partidul Național Liberal > Noutăți > Cornel Popa: România, guvernare pe împrumut

Vizita recentă a doamnei Viorica Dăncilă peste ocean s-a soldat cu un împrumut de 500 milioane euro. Un nou împrumut… Chiar domnia sa ne-a anunțat printr-o postare auto-laudativă despre „mărgica” descoperită – un împrumut la Banca Mondială pentru finanțarea asistenței medicale acolo unde medicii nu prea ajung. Nu știm cum se va întâmpla acest lucru… vor pleca medicii într-o caravană, vor da bani unor medici să locuiască în zona rurală? Este greu de ghicit gândurile premierului.

Esențialul, însă, a fost reținut: doamna prim-ministru a contractat noi datorii pentru noi și copiii noștri în ultima sa vizită în Statele Unite ale Americii. Practic, avem o guvernare care supraviețuiește cu împrumuturi, care planifică pasul următor în funcție de banii împrumutați și care funcționează în această paradigmă de prea mult timp, îndatorând și generațiile viitoare. Iar dobânzile practicate pentru România sunt de două ori mai mari decât pentru Ungaria și Polonia. Lipsa de încredere în Guvernul de la Bucureşti ne costă, aşadar, inclusiv la acest capitol!

Inconștiența acestor decizii hazardate, de campanie, veselia cu care sunt anunțate aceste decizii în numele nostru mă sperie tot mai mult și nu pot să nu mă întreb cine își asumă responsabilitatea? De plătit vom plăti noi toți, dar cine răspunde astăzi pentru bulgărele de datorie, care este rostogolit zilnic și care a căpătat proporții alarmante?

Răspunderea ministerială este un moft, câtă vreme premierul și-a început deja campania profitând din plin de funcția deținută. Ba mai mult, își poartă miniștrii în călătoriile electorale pe bani publici, angrenând astfel întreg Cabinetul de la Palatul Victoria într-un demers personal, în definitiv.

Efortul Guvernului României cu toată această deplasare rămâne fără alt efect decât acela al creșterii datoriei publice. Regret acest lucru și reiterez afirmația că guvernarea PSD trebuie să își recunoască limitele și neputința și să ne scutească de o lungă agonie. Răul rămâne făcut, dar am prefera cu toții să fie scurtată perioada aceasta în care așa-zișii experți ai doamnei Dăncilă experimentează și învață legile economiei direct pe noi.

Am mai spus și repet: aștept luciditate politică, măcar în al doisprezecelea ceas! Toți sfătuitorii prim-ministrului ar trebui să aibă acest gând permanent și să și vedem efectele principiilor sănătoase clamate la televizor. Ce primim în schimb? Serbări câmpenești, băi de mulțime și vizite exorbitante, pomeni electorale și daruri otrăvite administrațiilor locale… toate menite să asigure un mandat în fotoliul de la Cotroceni. Mă întreb când mai are timp Viorica Dăncilă să conducă într-adevăr Guvernul… Răspunsul îl vedem în economie, în sănătate, infrastructură, educație… este inutil să mai adaug ceva peste evidenta realitate.