Cornel Popa: Guvernul Dragnea-Dăncilă în fața președinției rotative

Partidul Național Liberal > Noutăți > Cornel Popa: Guvernul Dragnea-Dăncilă în fața președinției rotative

Declaraţie politică

          Stimaţi colegi,

          Am urmărit cu toții declarațiile făcute de Liviu Dragnea la ședința Consiliului Naţional al partidului, discursul de o oră jumătate, rostit în timp ce alţi români îngheţau în trenurile blocate în câmp, fără mâncare sau apă.

          Deși după povestea cu asasinii plătiţi am mari semne de întrebare referitoare la percepția lui Liviu Dragnea asupra realității, am să încerc să îi ofer câteva răspunsuri la nelămuriri.

          Economia este praf. Ați crescut salarii și pensii doar pe hârtie, pentru că cetățeanul simte zi de zi că puterea sa de cumpărare scade văzând cu ochii, deși suma de pe fluturaș este mai mare în cifre. Leul se devalorizează în comparație cu alte valute, dobânzile cresc, ROBOR-ul crește constant de la sub 0,8% la peste 2%, exporturile scad și importurile cresc – deficitul balanței comerciale a ajuns la un miliard de euro pe lună, inflația a crescut de la 0,2% la 2,6%, investițiile sunt egale cu zero iar atragerile de fonduri europene sunt aproape inexistente în afara zonei de Nord-Vest a României. Anul trecut, în 2017, Primăria din Oradea a reușit să atragă 14,3 milioane de euro adică 86% din fondurile obținute de marile orașe din România. În timp ce municipii precum Brăila, Buzău, Sfântu Gheorghe sau Craiova nu au atras niciun euro.

          Relația cu Uniunea Europeană. La 10 ani de la aderare, România a încasat de la UE 43,919 miliarde euro, până în septembrie 2017. Tot până la acea dată, România a contribuit la bugetul UE cu 14,908 miliarde euro. Practic, avem un profit de 29,011 miliarde euro. Suntem în 2018 pe minus în această relație, primind în primele nouă luni ale anului de la Uniunea Europeană 1,15 miliarde de euro și plătind 1,2 miliarde de euro doar pentru că Guvernele Grindeanu, Tudose şi Dăncilă au fost incapabile să atragă fonduri europene.

          Guvernul României în timpul președinției rotative. V-au deranjat declarațiile președintelui Klaus Iohannis care zicea că actualul guvern nu este pregătit pentru a face față președinției Consiliului Uniunii Europene. Vreau să vă spun că mulţi români consideră că preşedintele are dreptate, prestația unor miniștri fiind de speriat, la propriu.

          Stimați colegi,

          Domnul ministru Daea nu a reușit timp de doi ani să ia nici o măsură pentru prevenirea pestei porcine africane, deși se știa că focarele sunt tot mai aproape de România. Deși aveam la dispoziție din partea UE fonduri pentru prevenție, guvernele PSD nu au reușit să acceseze nici măcar un euro. Iar în continuare nu se face nimic nici în privința pestei rumegătoarelor mici.

          Doamna ministru Pintea a pus pe butuci și mai tare sistemul medical. După haosul creat prin legea salarizării mai nou vedem că oamenii pleacă din spitale mai bolnavi decât au intrat. Avem epidemii de rujeolă și varicelă, avem tot mai mulți cetățeni nevaccinați, 9 din 10 pacienți care suferă de boli rare sunt diagnosticați greșit iar unii bebeluși se infectează cu stafilococ auriu direct din maternitate. Doctorilor nu li se plătesc gărzile, iar rezidenților le este încălcat dreptul la liberă circulație.

          Miniștrii care s-au perindat pe la Ministerul Tineretului și Sportului, pe lângă că nu au făcut nimic pentru tineri – 300.000 de tineri au plecat din România în ultimii 3 ani iar guvernul nu a accesat nici un euro din cei 300 de milioane puși la dispoziție de UE pentru crearea de locuri de muncă pentru tineri – nu au făcut nimic nici pentru sport. Din cele 4 stadioane pentru Euro 2020 doar unul este în grafic. Lucrările nu au început la nici unul dintre stadioanele Dinamo, Rapid sau Arcul de Triumf. Sportivii care fac performanță nu sunt plătiți, iar guvernanţii se laudă cu rezultatele Simonei Halep.

          Exemplele pot continua. Concluzia este una singură: actualul guvern, în oricare formulă a sa sub conducerea doamnei Dăncilă, este incapabil să gestioneze România.         

          Sper că mai există luciditate printre liderii PSD și nu vor susține viziunea extremistă și anti-UE a lui Liviu Dragnea. Peste 90% dintre cetățeni sunt împotriva amnistiei și grațierii. Astfel, vă îndemn să vă delimitați de gesturile politice care pun România în pericol şi să votați moțiunea de cenzură și să continuăm împreună drumul European și Nord-Atlantic pe care am pornit.     

 

          Vă mulţumesc!

 

Cornel Popa

Senator PNL Bihor