Cornel Popa: De Ziua Naţională a Inimii, mulţumim medicilor cardiologi!

Partidul Național Liberal > Noutăți > Cornel Popa: De Ziua Naţională a Inimii, mulţumim medicilor cardiologi!

Declarație politică

Bolile cardiovasculare reprezintă una dintre principalele probleme de sănătate în România, mortalitatea provocată de bolile cardiovasculare fiind de trei ori mai mare decât cea provocată de cancer.

Ziua Națională a Inimii, pe care o sărbătorim anual pe 4 mai începând cu anul 1997, a fost un prilej bun pentru a readuce în atenţia publică importanţa prevenţiei şi a tratamentului afecţiunilor cardiovasculare. Mai mult decât atât, o ocazie pentru a trage un nou semnal de alarmă în domeniu, ştiut fiind faptul că incidenţa bolilor cardiovasculare, la nivel naţional, este pe trend ascendent!

Acesta a fost şi motivul pentru care m-am implicat într-o misiune dificilă încununată cu succes în anul 2007. Aşadar, incidenţa în creştere a afecţiunilor inimii în zona de nord-vest a ţării şi mortalitatea tot mai mare cauzată de acestea m-au determinat să încep demersurile pentru achiziţionarea unui angiograf performant la Oradea.

Achiziționat cu 2,3 milioane lei de Ministerul Sănătății în mandatul lui Eugen Nicolăescu, a fost în acel moment cel mai modern şi avansat angiograf folosit în țară. De asemenea, în acea perioadă, de la bugetul Ministerului au mai fost alocați alți 600.000 lei pentru amenajarea sălii în care a fost montat şi pentru echipamentele accesorii, urmând alte eforturi pentru autorizarea şi acreditarea aparaturii.

Cu aportul doctorului Milovan Slovenski, de la Institutul Inimii din Timişoara, care  ne-a ajutat cu instruirea şi autorizarea medicilor şi asistentelor medicale, la data intrării în folosinţă a angiografului, în luna octombrie a anului 2008, a putut fi folosit la capacitate maximă.

Le mulțumesc medicilor care salvează mii de vieți anual şi ne ţin departe de problemele cardiace! O menţiune specială domnilor doctori Virgil Popa, Vlad Babeș, Marius Rus, Nichita Brendea Mihnea și Dinu Dragomir, şi de asemenea domnului profesor universitar doctor Mircea Ioachim Popescu, de la Spitalul Judeţean din Oradea. Aceștia au diagnosticat, folosind angiograful disponibil la Spitalul Județean, peste 10.000 de pacienţi din anul 2008 până în prezent, dintre care peste 2.900 au beneficiat de angioplastii

Performanţelor primului angiograf s-au adăugat alte peste 5.400 de proceduri diagnostice, peste 2.300 proceduri terapeutice – angioplastii şi 10 stimulări cardiace permanente.

Aşadar, împreună cu al doilea angiograf achiziționat în anul 2013, a fost posibilă demararea unui program permanent de 24 de ore pe zi, 7 zile pe săptămână de consultaţii şi intervenţii în cadrul Laboratorului de angiografie, cardiologie intervenţională şi cateterism cardiac, totalizând peste 15.500 de proceduri diagnostice şi peste 5.300 de proceduri terapeutice.

Efortul echipei medicale din Oradea şi aparatura aceasta performantă au însemnat o gură de oxigen pentru pacienţii din Bihor şi judeţele vecine Satu-Mare, Sălaj, Arad. Şi, în unele cazuri speciale, chiar şansa pe care pacienţii au primit-o la o nouă viaţă!

În prezent, numărul de cazuri a ajuns la aproximativ 1.800 anual, dintre care peste 900 necesită proceduri intervenționale de implant de stent.

Într-o mare de ştiri negative despre sistemul românesc de sănătate, este vital să avem şi insule de exemple de bună practică şi de dăruire profesională de excepţie, cum este cazul Laboratorului de cardiologie Oradea. Mulţumesc echipei medicale orădene şi apreciez profesionalismul şi colaborarea excelentă pe care am avut-o în eforturile comune de a ajuta pacienţii cu probleme cardiace!

Sănătatea constituie o prioritate a fiecăruia dintre noi, şi trebuie să devină şi a statului prin creşterea semnificativă a alocărilor bugetare.

Vă mulţumesc!

Senator Cornel Popa