Conferință de presă susținută de Președintele României, Klaus Iohannis

Partidul Național Liberal > Noutăți > Conferință de presă susținută de Președintele României, Klaus Iohannis

Președintele României, Klaus Iohannis, a susținut miercuri, 12 august, la Palatul Cotroceni, o conferință de presă.

„Bună seara!

Dragi români, astăzi, din păcate, avem iarăși un record total nedorit, peste 1.400 de persoane găsite de ieri până astăzi cu COVID-19.

Este prea mult. Este mult prea mult și vă rog, vă invit pe toți: purtați mască, păstrați distanța, ca să scăpăm de această epidemie!

În acest context, am discutat astăzi la prânz cu ministrul Sănătății, fiindcă am observat un interes deosebit și pentru evoluția epidemiei, dar și tema vaccinurilor pentru combaterea acestei boli.

Este o temă recurentă. Este important pentru români să știe că la acest moment în Uniunea Europeană nu există un vaccin acceptat, aprobat, însă Uniunea Europeană sprijină mai multe proiecte de cercetare și sperăm că într-un viitor cât se poate de apropiat să beneficiem de un vaccin împotriva COVID-19.

Trebuie să știți că România este parte din acest efort și România s-a înscris la Uniunea Europeană în prima etapă pentru 10 milioane de doze de vaccin, atunci când primul vaccin va fi disponibil în Uniunea Europeană. Dar, încă o dată, la acest moment când discutăm, nu există un vaccin aprobat în Uniunea Europeană.

Este o temă care, din păcate, va reveni. Este o temă care în mod ușor de înțeles produce îngrijorare. Ne apropiem de alegeri locale, ne apropiem de începutul anului școlar și trebuie să ne asigurăm că toate măsurile care pot fi luate pentru a proteja sănătatea oamenilor sunt luate.

În acest sens, am dorit să știu astăzi foarte detaliat de la ministrul Sănătății ce măsuri sunt în curs, ce măsuri sunt pregătite și cred că oamenii lucrează la modul cel mai serios pe această temă.

Încă o dată, purtați mască, păstrați distanța, ca să scăpăm de această epidemie!

Dacă dumneavoastră aveți întrebări, poftiți!

Sesiune de întrebări și răspunsuri:

Jurnalist: Bună ziua, domnule Președinte! Cred că în acest weekend și în ultimele zile ați văzut și dumneavoastră știrile din presa scrisă, de la televiziuni, legate de aceste scandaluri între interlopi. Aș vrea să știu ce credeți dumneavoastră despre faptul că șefii Poliției Române au mers în miez de noapte să negocieze înmormântarea așa-zisului Emi Pian?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Am spus și săptămâna trecută și, din păcate, trebuie să repet. Aceste chestiuni sunt foarte îngrijorătoare. Am discutat de două ori cu ministrul de Interne și cu șeful Poliției pe această temă. La Ministerul Afacerilor Interne există o preocupare reală. Se organizează și se iau măsuri, însă nu trebuie, din păcate, să ne așteptăm să se rezolve peste noapte aceste chestiuni. Prea mulți ani, în timpul guvernărilor PSD, acești interlopi au fost tolerați. Acum nu mai sunt tolerați, însă lupta împotriva clanurilor este o luptă de durată.

Jurnalist: Bună seara, domnule Președinte! Ați fost acuzat atât dumneavoastră, cât și Guvernul, că doriți organizarea alegerilor cu orice preț, chiar dacă numărul de cazuri crește și ați spus și dumneavoastră că este o problemă destul de gravă, în acest moment. Nu a fost anunțat însă și un plan clar cu privire la criteriile care ar duce la amânarea alegerilor. Ce ar trebui să se întâmple? Care ar trebui să fie, de exemplu, numărul de cazuri la care am ajunge pentru a lua în considerare amânarea alegerilor? Dumneavoastră ați spus acum două săptămâni că atâta timp cât pandemia nu se agravează se pot ține alegerile. Ce înseamnă această agravare?”.

Continuarea conferinței este disponibilă AICI.