Conferința de presă susținută de Președintele României, Klaus Iohannis

Partidul Național Liberal > Noutăți > Conferința de presă susținută de Președintele României, Klaus Iohannis

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a susținut miercuri, 9 septembrie a.c., la Palatul Cotroceni, o conferință de presă.

Vă prezentăm în continuare transcrierea conferinței de presă:

Bună seara!

Așa cum știți, școala începe pe 14 septembrie, în condiții cu totul diferite față de anii trecuți.

În acest moment, avem doar câteva localități în care educația se va relua exclusiv on-line, iar în altele se va desfășura în sistem hibrid, în funcție de situația epidemiologică și de condițiile logistice existente. Autoritățile centrale și locale, dar și conducerile unităților de învățământ au implementat o serie de proceduri pentru a limita riscul de transmitere a COVID-19 în comunitatea școlară, dar eficiența lor depinde în bună parte de colaborarea cadrelor didactice, a părinților și, evident, a elevilor. Nu putem reduce riscul de infectare la zero, dar, în același timp, este foarte important să conștientizăm că, prin respectarea regulilor de bază, fiecare contribuie la siguranța întregii comunități.

Limitarea accesului la educație are consecințe negative majore pentru generațiile tinere și ne afectează tuturor viitorul. Așadar, decizia de a deschide școlile, deși nu este una ușoară, este corectă și necesară.

Mulțumesc tuturor celor care au depus eforturi ca școala să poată începe, pentru că obiectivul unei educații de calitate trebuie să rămână prioritar, chiar dacă ne confruntăm cu o criză sanitară. Vreau să evidențiez, totodată, eforturile autorităților locale de a asigura instituțiilor de învățământ tot ceea ce este necesar pentru desfășurarea noului an școlar. Le mulțumesc, de asemenea, și dascălilor și conducerilor școlilor care, nu de puține ori, trebuie să găsească soluții pentru a face posibilă reluarea cursurilor în condiții de siguranță pentru copii și pentru cadre didactice.

Nu în ultimul rând, mă adresez și părinților, care, în mod firesc, sunt preocupați și îngrijorați de modul în care vor evolua lucrurile începând cu 14 septembrie: vă încurajez să îi trimiteți pe copii la școală și să le explicați că, pentru un timp, școala va fi diferită, dar, dacă vom respecta cu toții regulile, vom depăși cu bine această situație.

Al doilea subiect la care vreau să mă refer este cel al alegerilor locale din 27 septembrie. Aceste alegeri au fost deja amânate din cauza epidemiei. Acum au fost luate măsuri care permit desfășurarea alegerilor astfel încât cetățenii care vin la vot să fie protejați.

Nu știm, în acest moment, cât va mai dura pandemia și tocmai de aceea alegerile locale nu mai pot fi amânate pe termen nedefinit. Provizoratul și lipsa de legitimitate a aleșilor care și-au finalizat de luni bune mandatul acordat de cetățeni dăunează atât comunităților locale, cât și democrației noastre în ansamblu.

Campania electorală a început deja și, chiar dacă este una atipică, partidele și candidații își pot prezenta public proiectele lor. Din păcate, nici din această campanie electorală nu lipsesc inițiativele complet demagogice, cu măriri de venituri inaplicabile pentru diverse categorii sociale. E o întrecere zilele acestea în Parlament în votarea unor astfel de proiecte, campionul populismului fără acoperire fiind, ca de obicei, Partidul Social Democrat.

Fac, de aceea, un apel la decență politică. Crearea de false așteptări, imposibil de susținut economic, sau contestarea unor măsuri sanitare care își dovedesc eficiența sunt practici electorale toxice, care fac rău oamenilor.

Dragi români,

În această campanie electorală, informați-vă, comparați ofertele și proiectele electorale și alegeți în cunoștință de cauză. Comunitățile noastre vor crește și se vor dezvolta prin grija și responsabilitatea fiecăruia dintre noi, votându-i pe cei care ne-au câștigat încrederea și ne reprezintă cel mai bine.

Vă mulțumesc! Dacă dumneavoastră din sală aveți întrebări, vă rog să poftiți.

Sesiune de întrebări și răspunsuri:

Jurnalist: Domnule Președinte, ați mulțumit celor care s-au implicat în acțiunile pentru deschiderea școlii. Există însă multe semnale din țară, de la profesori, de la părinți, în legătură cu situații mai degrabă confuze, în multe localități. De exemplu, pe lista localităților care intră pe scenariul roșu sunt comune în care primarii spun că nu există nici măcar semnal la internet, copiii nu au tablete, deci e aproape imposibil ca școala să se desfășoare acolo exclusiv online. Pe de altă parte, în orașe sunt părinți care ezită să își trimită cu copiii la școală, chiar dacă acele localități ar fi pe scenariul verde. În aceste condiții, dumneavoastră, ca șef al statului și ca profesor, ce notă ați da autorităților care au fost implicate în acest proces, nu doar Ministerului, ci și autorităților locale?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Este cam neobișnuit să se dea note înainte să înceapă școala, așa că mă abțin la acest capitol. Însă, dați-mi voie să vă spun un pic la modul mai general despre ce vorbim aici. Este firesc că ne îndreptăm atenția și asupra excepțiilor, acolo unde lucrurile nu funcționează.

Dar, dați-mi voie să vă spun că în mii și mii de școli din România directorii, profesorii, consiliile de administrație, autoritățile locale au lucrat și au rezolvat problemele. Marea, marea majoritate a copiilor vor merge la școală, lucrurile vor fi pregătite și vor funcționa. Sigur, regretabil, ca în fiecare an – fiindcă încă nu suntem acolo unde dorim să ajungem, poate după ce implementăm „România Educată” – mai există și excepții, mai există și chestiuni nerezolvate, dar ele pot fi rezolvate și am constatat o implicare exemplară, nu numai la autoritățile centrale, ci și la autoritățile locale.

Poate faptul că începe școala în campanie nici nu este așa rău. Fiecare primar, evident, are ambiția să arate că poate să rezolve și problemele școlii, ceea ce este foarte bine. Sunt convins că, și pentru aceste excepții, unde problemele încă nu sunt rezolvate, din păcate, se vor găsi soluții în zilele următoare. Se vor implica și autoritățile centrale, acolo unde se poate, fiindcă nu este posibil – și asta am spus-o din capul locului – nu este posibil ca de aici, din Capitală, să se rezolve problemele fiecărei școli din fiecare comunitate. Problemele se rezolvă cel mai bine acolo unde apar și sunt convins că soluții se vor găsi.

Continuarea conferinței de presă este disponibilă AICI.