STRATEGIA DE GUVERNARE A PNL IN DOMENIUL TRANSPORTURILOR
Strategia Programului de guvernare pentru domeniul “Transporturi” este cresterea conectivitatii nationale intre polii de crestere economica ai Romaniei si a conectivitatii trans-europene pentru societate si mediul de afaceri, avand ca obiectiv implementarea unui sistem de transport eficient economic, sustenabil, sigur, cu impact redus asupra mediului si se refera la dezvoltarea infrastructurii de transport de-a lungul retelei TEN-T, modernizarea si mentenanta infrastructurii de transport existente.
Programul propune urmatoarele obiective strategice:
Promovarea intensivă a sistemelor de transport inteligente (ITS) prin proiecte integrate in programele de dezvoltare si modernizare a infrastructurii de transport. Acestea urmăresc înglobarea ansamblului tehnologiilor pentru facilitarea interacţiunii directe dintre mijloacele de transport şi infrastructură.
Tacticile adoptate vizeaza intretinerea, reabilitarea, modernizarea si dezvoltarea durabila a infrastructurii de transport astfel incat sa asigure costuri de transport si efecte asupra mediului cat mai mici. Dezvoltarea durabila a retelelor de transport presupune o corecta prioritizare a modurilor de transport si in cadrul acestora, a proiectelor ca solutii durabile de dezvoltare, dupa cum urmeaza:
Un enunt sintetic, concis si cuprinzator, al tacticilor PNL pentru domeniul transporturilor vizeaza: corectarea si recuperarea trecutului, organizarea si accelerarea prezentului, anticiparea si pregatirea viitorului.
– Corectarea si recuperarea trecutului, adica aducerea retelelor de transport existente, in principal rutiera si feroviara, la starea de viabilitate corespunzatoare prin lucrari de intretinere si reparatii, inclusiv lucrari de sporire a sigurantei circulatiei pe baza sistemelor de management PMS, BMS pentru domeniul rutier si masuri pentru intretinerea si siguranta circulatiei pe calea ferata.
– Organizarea si accelerarea prezentului, adica pregatirea corespunzatoare, in conformitate cu reglementarile in vigoare si accelerarea implementarii marilor proiecte de infrastructura rutiera, autostrazi, drumuri expres, reabilitarea si modernizarea cailor ferate si reabilitarea si constructia de platforme multimodale pentru recuperarea deficitului de infrastructura, atat pentru conexiunea externa cat si pentru accesibilitatea interna.
– Anticiparea si pregatirea viitorului, adica racordarea Romaniei la reteaua europeana feroviara de mare viteza, prioritate a UE pentru viitoarea perioada bugetara 2021-2027, prin participarea la proiectele care vizeaza viitoarele retelele de transport europene:
PRINCIPIUL DE BAZA al Programului de guvernare este PLANIFICAREA, care se va face pe baza documentului de strategie aprobat prin HG 666/2016, Master Planului General de Transport din Romania (MPGT), elaborat in contextul documentelor europene, Strategia “Europa 2020”, Cartea alba, Cartea verde si mai ales in contextul politicii de dezvoltare a TEN-T (Reteaua trans-europeana de transport) precum si al politicilor comune ale Uniunii Europene privind transporturile (CTP).
–Planificarea proiectelor – pregatirea riguroasa a proiectelor urmarindu-se termene si costuri rezonabile in conformitate cu legislatia in vigoare, pentru promovare si implementare, conform cu Lista proiectelor prioritare din MPGT, respectiv proiectele cu punctajul cel mai mare obtinut la testarea cu MNT.
–Planificarea bugetara – asigurarea finantarii sigure si suficiente, in concordanta cu necesitatile de promovare a investitiilor in fiecare etapa legislativa si cu progresul fizic al investitiilor bugetate, planificat prin grafice de executie si faze determinante.
–Planificarea resurselor umane – reprofesionalizarea personalului din institutiile si companiile de stat din domeniul transporturilor si dimensionarea corespunzatoare a personalului, functionari si specialisti, pentru promovarea si implementarea proiectelor si administrarea si intretinerea retelelor de transport. Aceasta presupune clarificarea de urgenta a cadrului legal de implementare a OUG. nr. 109/2011, privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice. În prezent toate conducerile regiilor și companiilor de stat sunt provizorii, fapt ce blochează luarea unor decizii corecte, coerente și pe termen lung.