Daniel Buda – Andrei Nastase

Partidul Național Liberal > Noutăți > Daniel Buda – Andrei Nastase

Daniel Buda, europarlamentar PNL:

„PNL prin președintele Ludovic Orban şi Partidul Platforma Demnitate şi Adevăr prin președintele Andrei Năstase, garanții unui parcurs sigur al Republicii Moldova în Uniunea Europeană!

Astăzi am avut onoarea de a-l avea ca şi oaspete la Partidul Naţional Liberal Cluj pe domnul Andrei Năstase, primarul ales al Chişinăului şi lider al Platformei Civice Dreptate şi Adevăr (DA), preşedinte şi membru fondator al Partidului Platforma Demnitate şi Adevăr (PPDA) din Republica Moldova, partid care are şi statutul de observator în cadrul Partidului Popular European. Alături de domnia sa şi de domnii Igor Munteanu, fondator şi Preşedinte al Consiliului Administrativ al Institutului pentru Dezvoltare şi Iniţiative Sociale Viitorul şi Veaceslav Ioniţă, expert în cadrul aceluiaşi institut, am purtat discuţii despre parteneriatul dintre România şi Republica Moldova, despre întărirea parcursului european al Republicii Moldova, despre acţiunile concrete ale europarlamentarilor români în acest sens precum şi despre obiectivele politice comune ale PNL şi ale Platformei Demnitate şi Adevăr în viitor.

Discuţiile au fost urmate de o conferinţă de presă pe care am susţinut-o alături de domnul Andrei Năstase, în cadrul căreia am subliniat faptul că domniei sale i-a fost furat pe nedrept mandatul de primar al Chişinăului de către forţele rusofile. PNL a avut şi continuă să aibă relaţii extrem de puternice cu partidele pro-europene din Republica Moldova şi asta deoarece avem responsabilităţi comune în ceea ce priveşte viitorul celor două state. Chiar dacă suntem despărţiţi de graniţe, avem datoria de a asigura pacea, stabilitatea în zonă şi de a întări relaţiile de prietenie iar un exemplu în acest sens este comunitatea importantă de cetăţeni moldoveni care trăiesc şi muncesc în Cluj-Napoca, în judeţul Cluj şi în România în general.

Domnul Andrei Năstase a ţinut să mulţumească pentru modul în care europarlamentarii români şi în mod special europarlamentarii PNL au atras atenţia în Parlamentul European cu privire la excesele antidemocratice fără precedent care au avut loc la alegerile pentru primăria Chişinău. Nicăieri în Europa nu s-a anulat rezultatul unui vot doar pentru că nu a plăcut cuiva acest rezultat aşa cum, din păcate, s-a întâmplat în acest an în Republica Moldova. Prezenţa domnului Andrei Năstase la Cluj se datorează relaţiilor de prietenie şi a parteneriatului dintre PNL şi Platforma Dreptate şi Adevăr, iar obiectivul este de a multiplica aceste relaţii nu doar la nivel central cât şi la nivel local. Este primordial ca cele două ţări să colaboreze inclusiv pe plan administrativ, prin demararea sau extinderea unor proiecte de infrastructură iar în acest sens domnul Andrei Năstase a avut discuţii cu o serie de primari liberali, domnii Emil Boc, Ilie Bolojan, Nicolae Robu precum şi cu preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, domnul Gheorghe Flutur. Comisia Europeană, prin preşedintele Jean-Claude Juncker, şi-a arătat disponibilitatea de a sprijini iniţiative prin care cele două state să beneficieze de investiţii în infrastructură, iar Autostrada Transilvania-Moldova, un tren de mare viteză între Chişinău şi Transilvania sau proiecte energetice sunt doar câteva exemple în acest sens.

Domnul Andrei Năstase a felicitat şi a mulţumit comunităţii de moldoveni care trăiesc şi muncesc la Cluj, pentru modul în care aceştia reprezintă Republica Moldova. Domnia sa a mulţumit şi administraţiei publice locale, domnului primar Emil Boc alături de care a pus bazele unei axe a inovaţiei Chişinău- Cluj-Viena, proiect care va fi consolidat odată cu câştigarea alegerilor parlamentare de către Platforma Demnitate şi Adevăr. Nu în ultimul rând, domnul Andrei Năstase a mulţumit şi a felicitat Consiliul Judeţean Cluj şi pe domnul preşedinte Alin Tişe pentru investiţiile din Republica Moldova care au pus amprenta considerabil asupra traiului de zi cu zi al cetăţenilor.

Personal, mi-am luat angajamentul că voi pune în discuţie în cadrul Parlamentului European şi al Comisiei de Dezvoltare Rurală al cărui membru sunt, necesitatea construirii autostrăzii Transilvania-Moldova precum şi finanţarea proiectelor existente din această zonă. Din păcate, România are un handicap în ceea ce priveşte absorbţia fondurilor europene pentru proiecte majore şi mature iar acest lucru este cauzat de incapacitatea Guvernului PSD-ALDE de a prioritiza obiectivele.
Republica Moldova trebuie de asemenea să beneficieze de sprijin în vederea aderării la Uniunea Europeană. Republica Moldova nu trebuie să stea înafara UE pentru că este parte a spaţiului european. În Parlamentul European am fost coraportor la o serie de rapoarte care au vizat inclusiv schimburile comerciale dintre Republica Moldova şi UE iar adevărata dezvoltare a ţării vecine poate fi realizată doar alături de România şi în Uniunea Europeană.”