Alexandru Nazare, ministrul Finanțelor: Față de T1 2020 și 2019, avem o creștere a veniturilor însoțită de o creștere a investițiilor

Partidul Național Liberal > Noutăți > Alexandru Nazare, ministrul Finanțelor: Față de T1 2020 și 2019, avem o creștere a veniturilor însoțită de o creștere a investițiilor
Alexandru Nazare, ministrul Finanțelor: ”Execuția bugetară din trimestrul 1 vine cu o serie de vești bune. Față de T1 2020 și 2019, avem o creștere a veniturilor însoțită de o creștere a investițiilor. Cheltuielile privind proiectele finanțate din fonduri nerambursabile au crescut cu 20,4%. Deficitul scade cu 0,4 pp din PIB față de aceeași perioadă a anului trecut. Cheltuielile cresc și ele cu 11,2%, în principal din motive legate de gestionarea pandemiei Covid-19 și majorarea punctului de pensie și a alocației pentru copii. Monitorizarea și disciplina financiară în zona de cheltuieli bugetare trebuie întărită.
În trimestrul 1 al anului 2021, veniturile Bugetului General Consolidat au însumat 85,79 miliarde lei, fiind cu 18,8% mai mari față de aceeași perioadă a anului trecut și cu 14,9% mai mari față de trimestrul 1 2019. Majoritatea categoriilor de încasări au înregistrat evoluții nominale pozitive, în special cele din TVA, contribuțiii de asigurări, impozite pe proprietate și fonduri europene.
Deficitul înregistrat în primul trimestru al anului 2021, de 14,63 miliarde lei (1,28% din PIB), este în scădere față de deficitul de 18,06 miliarde lei (1,71% din PIB) înregistrat în aceeași perioadă a anului trecut.
Cheltuielile pentru investiții în primul trimestru al acestui an au fost de 8,06 miliarde lei, în creștere cu 37,7% față de primul trimestru al anului precedent, când au înregistrat o valoare de 5,85 miliarde lei. Aproximativ jumătate din totalul cheltuielilor pentru investiții efectuate în acest an au fost finanțate din fonduri externe nerambursabile.
Cheltuielile au crescut cu 11,2% comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent, până la 100,42 miliarde lei. Creșterea a fost determinată, în principal, de continuarea măsurilor de combatere a pandemiei Covid-19, majorarea punctului de pensie și a alocațiilor pentru copii. Măsurile cu caracter excepțional pentru diminuarea efectelor negative ale pandemiei Covid-19 asupra economiei au continuat și în primul trimestru al anului curent, generând cheltuieli de 3,85 miliarde lei. Printre acestea se numără sporurile acordate personalului medical şi auxiliar implicat în activitățile cu pacienții diagnosticați cu Covid-19, plățile pentru medicamente, materiale sanitare, reactivi și alte produse necesare diagnosticării și tratării pacienților infectați cu coronavirusul SARS-CoV-2, precum și cele pentru vaccinuri împotriva Covid-19 și pentru măsuri active.
Ordonatorii de credite trebuie să monitorizeze strict cheltuielile, fapt pe care l-am semnalat deja de două ori în cadrul ședințelor de Guvern, să identifice prin analize interne motivele creșterii cheltuielilor, altele decât cele menționate mai sus, și să vină, în cel mai scurt timp, cu propuneri de economisire.”