1 an de guvernare PNL: cele mai mari investiții din ultimii 10 ani, peste 21.000 de companii finanțate prin IMM INVEST, facilități fiscale pentru firme

Partidul Național Liberal > Noutăți > 1 an de guvernare PNL: cele mai mari investiții din ultimii 10 ani, peste 21.000 de companii finanțate prin IMM INVEST, facilități fiscale pentru firme

Pandemia a determinat un șoc major pentru majoritatea statelor, iar guvernul PNL a luat rapid măsuri pentru a spori capacitatea sistemului de sănătate și pentru a le oferi ajutor cetățenilor și sectoarelor afectate în mod deosebit.

Pentru a atenua efectele negative asupra populației și asupra mediului de afaceri, guvernul liberal a adoptat un set amplu de măsuri de sprijin, mobilizând fiecare leu pentru a proteja vieți și pentru a nu fi afectat  nivelul de trai al românilor.  Aproximativ 1,4 milioane de români au beneficiat de plata șomajului tehnic Pentru că mulţi antreprenori nu ar fi avut posibilitatea să susţină financiar angajații din cauza efectelor economice negative generate de Covid – 19, Guvernul PNL a venit în sprijinul mediului de afaceri cu măsuri menite să protejeze locurile de muncă, prin susținerea financiară a măsurii șomajului tehnic.

Guvernul a acoperit 75% din salariul angajaților cu contractele de muncă suspendate temporar. Astfel 1.4 milioane de români au beneficiat de plata șomajului tehnic, din luna aprilie până în prezent. Costul a fost de aproximativ 5 miliarde lei.

Pe lângă indemnizaţiile de şomaj tehnic, Guvernul a reglementat încă o măsură suplimentară de protecţie a salariaţilor – 41,5% din salariul de bază al celor care s-au întors din şomaj tehnic este plătit de către stat. De această măsură au beneficiat peste 600.000 persoane, sumele totale plătite depășind 2 miliarde lei.

Totodată, Guvernul a oferit sprijin persoanelor care au lucrat în regim de telemuncă, suma alocată depășind 20 milioane de lei. De asemenea, părinții au beneficiat de zile libere plătite pentru perioada în care copiii lor au învățat online. De această măsură au beneficiat aproximativ zeci de mii de părinți, însumând un efort bugetar de 81.440.000 lei/lună.

Măsurile economice, o gură de oxigen pentru mediul de afaceri

Guvernul PNL a suspendat popririle și executările silite pentru neplata taxelor și impozitelor și a ratelor bancare. Astfel, aproximativ 321.000 de români au beneficiat de amânarea ratelor bancare pentru o perioadă de 9 luni.

„Amânarea ratelor la bănci – am avut cea mai largă adresabilitate pentru această măsură și cea mai lungă perioadă de timp pentru care s-a dat această amânare a ratelor la bănci comparativ cu celelalte țări europene. Sigur că trebuie să vedem ce se va întâmpla și după 1 ianuarie, așa cum ne-am gândit și după 25 octombrie, motiv pentru care am adoptat ordonanța de urgență în care dăm posibilitatea companiilor să apeleze la diferite forme de reeșalonare, astfel încât să nu punem o presiune foarte mare nici din punct de vedere fiscal, nici din punct de vedere al ratelor bancare în cazul amânării ratelor bancare după expirarea perioadelor de facilități”, a declarat Premierul României, Ludovic Orban.

Continuarea articolului este disponibilă AICI.