Ludovic Orban

Adina Vălean

În legislatura 2014-2019, este membru al Comisiei pentru industrie, cercetare și energie (ITRE), al Biroului Parlamanetului European (BURO), al Delegației pentru relațiile cu Statele Unite ale Americii (D-US) și substitut în cadrul Comisiei pentru comerț internațional (INTA) și în Delegația pentru relațiile cu Elveția și Norvegia, la Comisia parlamentară mixtă UE-Islanda și la Comisia parlamentară mixtă a Spațiului Economic European (DEEA). Activitatea ei este axată pe telecomunicatii, energie și industrie.

Adina Vălean a câștigat premiul "Europarlamentarul Anului" la categoria Energie, în cadrul "MEP Awards 2015".

Adina Vălean este membru al Parlamentului European din 2007. Activitatea prezentă este o continuare a ceea ce a inițiat în mandatele sale precedente, ca membru al comisiilor ITRE, PETI si LIBE.

Este primul român care a intrat în 'semi-cercul puterii' din Parlamentul European. Semi-cercul reprezintă primul rând din sala de plen de la Strasbourg sau Bruxelles, locuri care sunt în mod tradițional rezervate președinților grupurilor politice.

Una dintre realizările majore ale mandatului precedent a fost adoptarea raportului său, Mecanismului Conectarea Europei, un nou fond de finanţare de 33,3 miliarde de euro, care va contribui la completarea verigilor lipsă în piața energetică europeană, asigurând securitatea aprovizionării cu energie și preturi mai mici pentru consumatori si companii. Prin intermediul acestui mecanism, a adus în Romania 1.24 miliarde pentru infrastructura de transport și cel puțin 500 de milioane de euro pentru energie.

În sectorul telecomunicațiilor, Adina Vălean este principalul artizan al scăderii preturilor la roaming in Uniunea Europeană. În calitate de raportor pe pachetul legislativ Roaming II, a determinat reducerea cu 80% a prețurilor pentru apeluri in roaming, 77% pentru SMS si cu 91% pentru date, deschizând calea pentru eliminarea supratarifelor pentru roaming în 2015. Astfel, românii au economisit mai bine de 700 de milioane euro la facturile pentru roaming. Mai mult, a participat activ la armonizarea legislației pentru protecția datelor cu caracter personal, care, prin eliminarea barierelor birocratice și responsabilizarea industriei față de consumatori, va economisi 2.3 miliarde de euro anual pentru companiile din Uniunea Europeană.

A fost raportorul Parlamentului European pentru cetățenie, luptând pentru eliminarea obstacolelor în ceea ce privește libera circulație în Uniunea Europeana, accesul pe piața muncii și recunoașterea diplomelor sau a documentelor de stare civilă. De asemenea, s-a opus vehement expulzărilor în masa pe baza originii etnice sau naționale iar în 2008, Vălean a fost naratorul documentarului "Migratorii", în care prezintă realitățile și greutățile întâmpinate de imigranții români care lucrează în UE.

Este cel mai activ promotor al numărului 112, motiv pentru care, în 2010, a primit premiul Asociatiei Europene pentru numărul de urgenta. A inițiat și urmărit introducerea obligatiei de localizare exacta prin GPS a apelurilor de pe smartphone-uri in toate Statele Membre, care va salva mii de vieti si va economisi 4 miliarde de euro la nivel european.

Crede cu tărie în competiția onesta și într-o piață internă europeană functională care să fie de folos importurilor și exporturilor Romaniei. Este un susținător activ al mai multor sectoare industriale-cheie, ca, de exemplu, sectorul auto, motiv pentru care a fost desemnată unul dintre presedinții Forumului pentru Automobil si Societate din Bruxelles, care reuneste toata industria auto europeana si organizatiile de consumatori.

Are o abordare pragmatica și realistă asupra politicii externe europene. În mandatul 2009-2014, a fost membru al Delegației pentru Ucraina, pentru Adunarea Interparlamentară EURONEST și membru supleant în Delegația pentru Statele Unite. Promovează covergență în politicile de comerț cu Statele Unite și încurajează o relație constructivă între Uniunea Europeana și Ucraina, pentru care consideră că România poate și trebuie să facă mai mult.

Află mai multe pe site-ul personal al Adinei Vălean www.valean.eu