alina gorghiu

Ovidiu Raeţchi: Implicarea lui Dragnea în discuțiile despre înzestrarea Armatei este toxică şi generează blocaje. Mai bine să se abțină

Vicepreşedintele Comisiei de Apărare, deputatul PNL Ovidiu Raeţchi, i-a dat o replică preşedintelui PSD, Liviu Dragnea, care l-a criticat pe şeful Statului Major General, Nicolae Ciucă, pentru că a anunţat achiziţionarea rachetelor Patriot:

„Săptămâna trecută, comisiile reunite pentru Apărare au aprobat, în unanimitate, 8 programe de modernizare a Armatei Române, acestea fiind prevăzute şi într-un memorandum aprobat de guvernul Grindeanu în şedinţa Guvernului din 30 martie. O serie dintre ele vizează îmbunătățirea Apărării împotriva unor agresiuni aeriene sau cu rachete balistice, România fiind din acest punct de vedere vulnerabilă din mai multe direcții. Având în vedere performanțele sale, sistemul Patriot este esențial pentru securitatea României, el fiind de altfel implementat și în Polonia, pentru o coerenţă defensivă care implică și scutul de la Deveselu. Faptul că generalul Ciucă a anunțat public acest program la un exercițiu comun România - SUA are un sens tactic pentru orice om capabil să înțeleagă realitățile militare de azi. Atacul lipsit de logică al lui Liviu Dragnea la o figură cheie a Armatei Române pe o temă vizând modernizarea armamentului trădează o tendința a acestuia de a se băga ca musca în lapte într-un domeniu pe care nu îl înțelege”.

Ovidiu Raeţchi i-a solicitat lui Liviu Dragnea să nu mai intervină în astfel de chestiuni, ci să lase specialiştii să îşi facă treaba: „Şeful PSD are tendinţa de a interveni în subiecte pe care nu le stăpâneşte, iar angajamentele internaţionale ale României nu pot fi periclitate de jocurile politice ale lui Liviu Dragnea. Nu este pentru prima dată când o face, el generând incertitudine, întârzieri și suspiciuni și prin discuțiile despre corvete, fără a schimba totuși în mod real datele fabricării acestora. Dragnea trebuie să înțeleagă că orice senzație că factorul politic nu sprijină programul de înnoire a Armatei face mult rău intereselor de securitate ale României. Despre altfel de teme nu discuți fără o înțelegere reală, nepregătit, doar pentru a da senzația că tu controlezi, eventual, și Armata Română - și că aceasta trebuie să se umilească în fața unui politician condamnat penal pentru a nu mai fi subechipată. Modernizarea Armatei este un obiectiv asumat prin alocarea celor 2% din PIB pentru bugetul Apărării, iar apărarea antiaeriană trebuie să fie consolidată rapid”.

Deputat PNL

Ovidiu Raețchi