alina gorghiu

Întrebare Prim Ministru - Situația cetățenilor români care locuiesc, lucrează sau studiază pe teritoriul Marii Britanii în contextul Brexit

Domnule Prim Ministru,

Regina Marii Britanii, Elisabeta a II-a, și-a dat consimțământul oficial privind legea Brexit, permițându-i astfel premierului Theresa May să înceapă negocierile de ieșire din Uniunea Europeană.

La ora actuală, în Regatul Unit se află circa 3 milioane de cetățeni din alte state ale Uniunii Europene. Conform Office of National Statistics, în 2013 erau înregistrați în Marea Britanie 136.000 de rezidenți din România. Respectarea drepturilor tuturor cetățenilor români care locuiesc, lucrează sau studiază pe teritoriul Marii Britanii trebuie să fie prioritară pentru noi.

Potrivit calculelor experților în migrație de la Universitatea Oxford, dacă actualul sistem de solicitare pentru o viză de rezidență permanentă va fi păstrat, va dura 140 de ani pentru a înregistra toți acești 3 milioane de străini, în condițiile în care trebuie completat un chestionar de 85 de pagini.

În plus, studenții riscă să constate o creștere substanțială a taxei de școlarizare. De exemplu, universitatea Oxford a avut o taxă de școlarizare în anul 2016, pentru studenți din țari ale Uniunii Europene, de 9.000 de lire. Studenții din țări UE pot lua un împrumut de la guvernul britanic care să acopere total această sumă. Pentru studenții din afara Uniunii, taxa de școlarizare se ridică la aproximativ 22.000 lire și nu există acces la împrumut guvernamental.

Cu toate acestea, pe acest subiect constatăm o oarecare amorțeală a instituțiilor statului și o ezitare în asumarea unei poziții clare.

Este motivul pentru care vă întreb, în numele celor peste 136.000 de români din Marea Britanie, dar și a rudelor din România îngrijorate de soarta lor, ce măsuri doriți să luați sau ce pași pregătiți pentru a evita aceste riscuri și eventuale neplăceri?

Aştept răspuns scris.
Vă mulţumesc,